Array

Földünk az űrből: A Taranaki-hegy

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

A Taranaki-hegy (Mount Taranaki, vagy Taranaki Maunga, de Mount Egmont néven is ismert) Új-Zéland Északi-szigetén található aktív tűzhányó. Geológiai értelemben fiatalnak mondható, mindössze körülbelül 135 000 évvel ezelőtt kezdte meg működését. A legutóbbi vulkanikus tevékenység az 1850-es, vagy az 1860-as években történt. 2518 m-es magasságával az Északi-sziget 2. legmagasabb csúcsa. Ahogy az ISS-ről készült képeken is látszik, a vulkán élesen elkülönül környezetétől egy szinte teljesen szabályos, 9,6 km sugarú körben (a felhők miatt ennek csak egy része kivehető). Az oka az, hogy ez a terület az Egmont Nemzeti Parkhoz tartozik, a területen lévő erdők védettek. A nemzeti parkon kívül viszont már intenzív mezőgazdasági tevékenység zajlik, így a vegetáció eltérő színe éles kontrasztot ad, kiemelve a vulkán alakját.

A felvételek további érdekessége a felhők „felgyűrődése” a hóhatár magasságában, illetve az, ahogy egyik oldalról körülölelik a vulkáni kúp csúcsát.

Fotók: Thomas Pesquet

Dark mode powered by Night Eye