Array

Földünk az űrből: A Taranaki-hegy

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Taranaki-hegy (Mount Taranaki, vagy Taranaki Maunga, de Mount Egmont néven is ismert) Új-Zéland Északi-szigetén található aktív tűzhányó. Geológiai értelemben fiatalnak mondható, mindössze körülbelül 135 000 évvel ezelőtt kezdte meg működését. A legutóbbi vulkanikus tevékenység az 1850-es, vagy az 1860-as években történt. 2518 m-es magasságával az Északi-sziget 2. legmagasabb csúcsa. Ahogy az ISS-ről készült képeken is látszik, a vulkán élesen elkülönül környezetétől egy szinte teljesen szabályos, 9,6 km sugarú körben (a felhők miatt ennek csak egy része kivehető). Az oka az, hogy ez a terület az Egmont Nemzeti Parkhoz tartozik, a területen lévő erdők védettek. A nemzeti parkon kívül viszont már intenzív mezőgazdasági tevékenység zajlik, így a vegetáció eltérő színe éles kontrasztot ad, kiemelve a vulkán alakját.

A felvételek további érdekessége a felhők „felgyűrődése” a hóhatár magasságában, illetve az, ahogy egyik oldalról körülölelik a vulkáni kúp csúcsát.

Fotók: Thomas Pesquet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye