Földünk az űrből: a Taszilin-Ádzser hegyvonulat

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Narancssárga árnyalatú dűnék borítják a sötét homokkőzetet az algériai Taszilin-Ádzser (Tassili n’Ajjer) Nemzeti Park északi szélén azon a felvételen, amit az egyik külső kamera készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Az algériai park neve magyarul „a szakadékok fennsíkját” jelenti, ami azokra a jellegzetes mélyedésekre utal, amelyek a kép jobb oldalán látható sziklák között kanyarognak. Balra, a Fadnoun-fennsíktól északra található, alacsonyan fekvő területeket ellepő dűnemezők felett vékony felhőfoszlányokat láthatunk. A képet 2020. december 11-én készítették a Föld körül keringő űrállomásról.

Az átlagosan több mint 1500 méter magasságban elfekvő fennsíkot a víz és a szél több ezer éves eróziója alakította ki. Bár a terület ma már kietlenül száraz és kopár, egykoron az ősi folyók majdnem 240 méter mélyen keskeny kanyonokat vájtak a homokkőbe, miközben észak felé áramlottak a tavak felé, amelyek ma homoktengereknek (arabul „erg”) nevezett nagy dűnamezőket töltötték ki. A fent látható Isszaoune-erg a Föld legmagasabb homokdűnéi közé tartozik. Egy másik eróziós jellegzetesség a „sziklaerdő”, az ellenálló homokkő nagy oszlopai, amelyek megmaradtak, mivel az erős szelek csak a környező puhább kőzetet erodálták nagyobb mértékben.

A fennsík északi szélén áll Illizi városa, ahol több mint 17 000 ember él. A történelmi fejlegyzések és barlangrajzok alapján megállapították, hogy már i.e. 10 000-ben is lakott volt ez a terület.

Kép forrása: NASA/ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

Dark mode powered by Night Eye