Földünk az űrből: a Taszilin-Ádzser hegyvonulat

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

Narancssárga árnyalatú dűnék borítják a sötét homokkőzetet az algériai Taszilin-Ádzser (Tassili n’Ajjer) Nemzeti Park északi szélén azon a felvételen, amit az egyik külső kamera készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Az algériai park neve magyarul „a szakadékok fennsíkját” jelenti, ami azokra a jellegzetes mélyedésekre utal, amelyek a kép jobb oldalán látható sziklák között kanyarognak. Balra, a Fadnoun-fennsíktól északra található, alacsonyan fekvő területeket ellepő dűnemezők felett vékony felhőfoszlányokat láthatunk. A képet 2020. december 11-én készítették a Föld körül keringő űrállomásról.

Az átlagosan több mint 1500 méter magasságban elfekvő fennsíkot a víz és a szél több ezer éves eróziója alakította ki. Bár a terület ma már kietlenül száraz és kopár, egykoron az ősi folyók majdnem 240 méter mélyen keskeny kanyonokat vájtak a homokkőbe, miközben észak felé áramlottak a tavak felé, amelyek ma homoktengereknek (arabul „erg”) nevezett nagy dűnamezőket töltötték ki. A fent látható Isszaoune-erg a Föld legmagasabb homokdűnéi közé tartozik. Egy másik eróziós jellegzetesség a „sziklaerdő”, az ellenálló homokkő nagy oszlopai, amelyek megmaradtak, mivel az erős szelek csak a környező puhább kőzetet erodálták nagyobb mértékben.

A fennsík északi szélén áll Illizi városa, ahol több mint 17 000 ember él. A történelmi fejlegyzések és barlangrajzok alapján megállapították, hogy már i.e. 10 000-ben is lakott volt ez a terület.

Kép forrása: NASA/ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye