Földünk az űrből: a Taszilin-Ádzser hegyvonulat

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Narancssárga árnyalatú dűnék borítják a sötét homokkőzetet az algériai Taszilin-Ádzser (Tassili n’Ajjer) Nemzeti Park északi szélén azon a felvételen, amit az egyik külső kamera készített a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről. Az algériai park neve magyarul „a szakadékok fennsíkját” jelenti, ami azokra a jellegzetes mélyedésekre utal, amelyek a kép jobb oldalán látható sziklák között kanyarognak. Balra, a Fadnoun-fennsíktól északra található, alacsonyan fekvő területeket ellepő dűnemezők felett vékony felhőfoszlányokat láthatunk. A képet 2020. december 11-én készítették a Föld körül keringő űrállomásról.

Az átlagosan több mint 1500 méter magasságban elfekvő fennsíkot a víz és a szél több ezer éves eróziója alakította ki. Bár a terület ma már kietlenül száraz és kopár, egykoron az ősi folyók majdnem 240 méter mélyen keskeny kanyonokat vájtak a homokkőbe, miközben észak felé áramlottak a tavak felé, amelyek ma homoktengereknek (arabul „erg”) nevezett nagy dűnamezőket töltötték ki. A fent látható Isszaoune-erg a Föld legmagasabb homokdűnéi közé tartozik. Egy másik eróziós jellegzetesség a „sziklaerdő”, az ellenálló homokkő nagy oszlopai, amelyek megmaradtak, mivel az erős szelek csak a környező puhább kőzetet erodálták nagyobb mértékben.

A fennsík északi szélén áll Illizi városa, ahol több mint 17 000 ember él. A történelmi fejlegyzések és barlangrajzok alapján megállapították, hogy már i.e. 10 000-ben is lakott volt ez a terület.

Kép forrása: NASA/ISS Crew Earth Observations Facility and the Earth Science and Remote Sensing Unit, Johnson Space Center

Dark mode powered by Night Eye