Földünk az űrből: A tenger füve

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Az alábbi képet 2006. június 6-án készítette az Envisat földmegfigyelő műhold közepes felbontású képalkotó spektrométere (MERIS), egy speciális óceáni színérzékelő, amely képes azonosítani a fitoplankton koncentrációját. A felvételen látható kékeszöld színű planktonvirágzás az Atlanti-óceán északi részén, Írország hosszában húzódik.

Forrás: ESA

A fitoplankton, az óceánban található élőlények legnagyobb mennyiségben előforduló típusa, mikroszkopikus méretű tengeri növények, amelyek a tenger felszínén vagy annak közelében sodródnak. A szárazföldi növényekhez hasonlóan zöld színű klorofillt használnak a fotoszintézishez. Bár a fitoplanktonok egyenként parányi méretűek, a fotoszintézishez használt klorofill együttesen színezi a környező vizek színét, így a műholdakon elhelyezett érzékelők segítségével az űrből is érzékelhetőek ezek az apró organizmusok. A mikroszkopikus fitoplanktonokat „a tenger füvének” is nevezik, mivel ők jelentik az alapvető táplálékot, amelytől minden más tengeri élőlény függ.

Az óceánokban nagy mennyiségben megtalálható algák és egyéb fitoplanktonok többsége nem káros az emberre. A légkörből szén-dioxidot megkötő elsődleges termelőkként a tengeri tápláléklánc alapját képezik, és hozzájárulnak a szén-körforgás, és ezen keresztül a globális éghajlati rendszer szabályozásához. Egyes algafajok azonban mérgezőek vagy károsak, amiket ártalmas algavirágzásnak (HAB) neveznek. Ha elszabadulnak az optimális virágzási körülmények közben, elszívhatják a víz oxigénjét, és megfojthatják a nagyobb halakat.

A műholdképek önmagukban nem elegendőek a mérgező vagy nem mérgező fajok azonosításához, de az ilyen adatok elengedhetetlenek a virágzás napi alakulásának nyomon követéséhez. A virágzás korai észlelése lehetővé teheti a haltenyésztők számára, hogy a jelenség mérgező voltát vizsgálják, és ha az megállapítást nyer, akkor enyhítő stratégiákat alkalmazzanak ellene.

Dark mode powered by Night Eye