Földünk az űrből: Algavirágzás Japánban

Kapcsolódó

A nap képe #1063 – Electron visszaszerzés

Az Electron hordozórakéta visszaszerzése a Csendes-óceánból, miután sikeresen pályára...

Rendkívüli nemzetközi űrhírek

Még véletlenül sincs összefüggés a mai nap és az...

Jedi harc maradványaira bukkant a Perseverance

A NASA bejelentette, hogy a Perseverance a Mars felszínén több érdekes tárgyat is talált, amely úgy tűnik, régi idők Jedi harcainak maradványa!

A nap képe #1062 – Itt vagyunk mi

Ez az első Földet ábrázoló kép, amely a Naprendszer...

Az Astra még idén elindítaná Rocket 4 hordozóját

Továbbra is úgy tervezi az Astra, hogy még az...

A 2019. június 14-én rögzített képen Japán második legnagyobb szigetétől, Hokkaidótól mintegy 130 km-re magas algakoncentráció látható. A Csendes-óceán azon részén van ez a hely, ahol az északról érkező hidegebb Oyashio-áramlat összefolyik a délről közeledő melegebb Kuroshio-áramlattal. Ez a bizonyos algavirágzás több mint 500 km átmérőjű és 200 km széles volt, melynek teljes területéből csak egy kis részletet láthatunk a Sentinel-2 műhold által készített felvételen.

Az algavirágzás a fitoplankton gyors elszaporodására utal. A túlzott algásodás, vagyis az algavirágzás ilyenkor szabad szemmel is láthatóvá válhat, és elszínezheti az óceán vizét, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az űrből is észleljük ezeket az apró organizmusokat. A tavaszi virágzás idején a tápanyagok, például a nitrátok és a foszfátok nagyobb mennyiségben vannak jelen a felszíni vizekben. Közvetlen helyszíni mérések nélkül nehéz megkülönböztetni, hogy milyen típusú algák borítják itt az óceánt. Az algákat ilyenkor általában a szél és az áramlatok viszik közelebb Japán partjaihoz.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye