Földünk az űrből: Algavirágzás Japánban

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A 2019. június 14-én rögzített képen Japán második legnagyobb szigetétől, Hokkaidótól mintegy 130 km-re magas algakoncentráció látható. A Csendes-óceán azon részén van ez a hely, ahol az északról érkező hidegebb Oyashio-áramlat összefolyik a délről közeledő melegebb Kuroshio-áramlattal. Ez a bizonyos algavirágzás több mint 500 km átmérőjű és 200 km széles volt, melynek teljes területéből csak egy kis részletet láthatunk a Sentinel-2 műhold által készített felvételen.

Az algavirágzás a fitoplankton gyors elszaporodására utal. A túlzott algásodás, vagyis az algavirágzás ilyenkor szabad szemmel is láthatóvá válhat, és elszínezheti az óceán vizét, ami lehetővé teszi számunkra, hogy az űrből is észleljük ezeket az apró organizmusokat. A tavaszi virágzás idején a tápanyagok, például a nitrátok és a foszfátok nagyobb mennyiségben vannak jelen a felszíni vizekben. Közvetlen helyszíni mérések nélkül nehéz megkülönböztetni, hogy milyen típusú algák borítják itt az óceánt. Az algákat ilyenkor általában a szél és az áramlatok viszik közelebb Japán partjaihoz.

Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye