Földünk az űrből: Az Etna

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Az Etna, Európa legaktívabb vulkánja 2021 elején kevesebb mint három hónap alatt 17 kitörést produkált, a Föld körül keringő Sentinel műholdak pedig lenyűgöző felvételeket készítettek a vulkáni tevékenységről.

A kitörések a csúcson történtek, ahol négy kráter található: a Voragine és a Bocca Nuova – amelyek 1945-ben, illetve 1928-ban keletkeztek -, az északkeleti kráter – amely 3300 méteres magasságával az Etna legmagasabb pontja, és a délkeleti kráter – amely a közelmúltban a legaktívabb volt a négy közül. A hónapokig tartó vulkáni tevékenység 2021. februárjában kezdődött, a délkeleti kráterben intenzív lávafolyások sorozata keletkezett, a lávaszökőkutak mérete akár 1,5 km-es magasságot is elérték. Ezek a látványos robbanások az elmúlt évtizedekben a délkeleti kráterben megfigyelt legmagasabbak közé tartoznak. Korábban csak a Voragine-kráterben figyeltek meg hasonló magasságot elérő lávaszökőkutat 2015 decemberében.

Az alábbi felvételek a vulkánban zajló tevékenységet mutatják. A Copernicus küldetés Sentinel-2 és Sentinel-3 műholdjai által készített képeket a rövidhullámú-infravörös sávban dolgozták fel, hogy látható legyen a kráterben zajló tevékenység. A képeken megfigyelhető az is, ahogy a füstfelhők kelet felé, Giarre városa felé haladnak.

A 2021 márciusában készül műholdfelvételen a fokozódó vulkáni aktivitás és a keleti irányba áramló füstfelhő látható. Itt még nem figyelhető meg olyan kiterjedt lávafolyás, mint a lenti, áprilisban készült képen. Kép forrása: ESA

2021 áprilisában készült műholdfelvétel az Etnáról. A vulkáni kúp bal oldalán hó, míg a jobb oldalán füstfelhő látható. Az infravörös sávban történő feldolgozásnak köszönhetően jól látható a déli irányba áramló lávafolyás is. Kép forrása: ESA

Az Etna 2021. elején történt kitörései februártól áprilisig. Kép forrása: ESA

A műholdak műszerei rengeteg kiegészítő információval szolgálhatnak a vulkánkitörések megértéséhez. Amint egy kitörés elkezdődik, az optikai műszerek megörökítik a kitöréshez kapcsolódó különböző jelenségeket, beleértve a lávafolyásokat, sárcsuszamlásokat, és földrengéseket. A szatellitek légköri érzékelői a kitörés által kibocsátott gázokat és aeroszolokat is azonosítani tudják, valamint számszerűsíteni tudják azok szélesebb körű környezeti hatását, így készülhet felvétel a vulkánból kiáramló kén-dioxid koncentrációról is, amely az alábbi képen látható.

Líbia felé haladó kén-dioxid felhő 2021 márciusában. Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye