Földünk az űrből: Bentiu, Dél-Szudán

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

A Kopernikusz program műholdjának felvétele Dél-Szudán térségébe enged betekintést, ahol az emberek többsége elsősorban mezőgazdaságból, halászatból vagy pásztorkodásból szerzi élelmét, illetve jövedelmét. További jellemzője a területnek, hogy gyakoriak az árvizek, amit az elmúlt években még inkább tapasztalhattak az ott élők. A szüntelen áradások elárasztották a falvakat, a termőföldeket és az utakat, melynek magassága az idén egyes helyeken kis híján elérte a 2 métert.

Az alábbi, 2023-ban készült hamis színű kép az elöntött területek kiterjedését mutatja Bentiu környékén. A közeli infravörös tartományban feldolgozott felvételen a vízfelületek sötétkék vagy fekete színben jelennek, a bennük található üledék világoskék színben látható, míg a főként a folyókat szegélyező élénk vörös árnyalatok a növényzetet jelzik.

Forrás: ESA

Bentiu a kép közepén fedezhető fel (sárgás terület), mely a Bahr el-Ghazal folyó déli partján fekszik. Utóbbi választja el a települést a túlparton fekvő Rubkona városától. Innen északra megfigyelhető egy négyzet alakú építmény, ami tulajdonképpen egy menekülttábor, ahová azok az emberek kényszerülnek, akik az árvíz miatt elvesztették otthonukat.

Dark mode powered by Night Eye