Földünk az űrből: Bissau-Guinea partvidéke

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A nyugat-afrikai Bissau-Guinea (hivatalosan Bissau-guineai Köztársaság) 36 125 km2-es kiterjedésével Afrika egyik legkisebb állama. Partvidéke mentén rengeteg mangrove mocsár található, amelyek fontos táplálkozóhelyként szolgálnak a halak, madarak és állatok számára.

Az ország fővárosa, Bissau az Atlanti-óceánba ömlő Géba folyó torkolatánál fekszik (a város világosbarna területként jelenik meg a kép középső, felső részén.

A kép bal alsó részén, a parttól távolabb a Bijagós szigetek láthatóak, ami egy több mint 80 kisebb-nagyobb szigetből álló szigetcsoport, amelyet 1996-ban az UNESCO bioszféra-rezervátummá nyilvánított. A szigeteken sokféle emlős, hüllő, madár és hal található, köztük olyan védett vagy ritka fajok, mint a nílusi krokodil, a víziló, az afrikai lamantin és a közönséges palackorrú delfin. A szigetcsoportot a zöld tengeri teknősök számára fontos tojásrakó helyként is elismerték.

A bal alsó sarokban egy különös sziget, az Orango fekszik, mely úgy néz ki, mint egy fa, ahogy a vízfolyások ágakra hasonlító mintázattal átszelik a lomkoronára hasonlító szárazföldet.

A felvételt a Landsat-8 műhold készítette 2013. május 3-án.

Bissau-Guinea. – Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye