Földünk az űrből: Cape Canaveral

Kapcsolódó

Lezárult a New Shepard tavaly szeptemberi balesetének hatósági vizsgálata

A Blue Originnek 21 különböző módosítást kell eszközölnie az...

A nap képe #1241 – Az OSIRIS-REx tudományos tartálya

Az OSIRIS-REx tudományos tartálya nyitott fedéllel, amelyen látható a...

Szovjet űrkutyák – 3. rész

Elérkeztünk a harmadik kutatási szakaszhoz, amely az utolsó lépés...

Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban...

Folytatódott a Jaokan műholdhálózat bővítése is

Nem csak a SpaceX indítja serényen saját Starlink műholdjait,...

Cape Canaveral földrajzi értelemben egy fok, és egy város Brevard megyében, Florida keleti-középső részén. A Merritt-szigettől keletre fekszik, az Atlanti-óceán partján.

A fok területe a „Space Coast” (vagy magyarul Űrkikötő) néven ismert régió része, itt található a Kennedy Űrközpont (beleértve az űrsiklók egykori leszállóhelyét), egy látogatóközpontot, a Cape Canaveral Űrhaderőbázist és számos rakéta-, illetve űrhajó összeszerelő épületet.

Az űrprogram elindítása előtt Cape Canaveral egy kopár, homokos terület volt. Azért választották a rakétaindítások helyszínéül, mert közel van az Egyenlítőhöz, és mivel a Föld felszínének lineáris sebessége az Egyenlítő felé a legnagyobb, Cape Canaveral ehhez közeli fekvése lehetővé teszi, hogy a rakéták ezt, illetve ennek gazdaságosságát kihasználva kelet felé induljanak – a Föld forgásának irányába.

Az űrközpont a kép felső részén látható Merritt Island Nemzeti Természetvédelmi Terület része, amely több mint 550 négyzetkilométernyi torkolatot és mocsarat foglal magában. Mintegy 1000 növény- és 500 vadon élő állatfaj, köztük számos veszélyeztetett faj élőhelyét őrzi. Cape Canaveral városa az űrközponttól délre, és a Cocoa Beach-től (a kép alján látható) mintegy 8 km-re északra fekszik.

A képet az európai Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja készítette, 2021. február 2-án.

Cape Canaveral. – Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye