Földünk az űrből: Cook-szoros, Új-Zéland

Kapcsolódó

1 évre szóló Pentagon-szerződést nyert el a SpaceX a Starshield rendszer fejlesztésére

A tavaly bemutatott katonai védelmi rendszer a civil Starlink-szolgáltatás...

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A Sentinel-2 felvételén az Új-Zéland északi és déli szigeteit elválasztó Cook-szorost figyelhetjük meg, mely legkeskenyebb pontján mindössze 23 km széles, így tiszta időben akár át is tekinthetünk a túlsó partra.

Forrás: ESA

A James Cook brit felfedezőről (aki első európaiként hajózott át rajta) elnevezett szoros a világ egyik legzordabb és legkiszámíthatatlanabb vízi szakaszaként is ismert az erős szelek, az ellentétes irányú áramlatok és a változékony árapályok miatt. Ez a dinamikus környezet a víz és az örvények kékjének különböző árnyalataiban jelenik meg. Mindkét parton meredek sziklák találhatók, az azoknak csapódó nagyobb hullámok pedig a képen látható fehér színt eredményezik.

Új-Zéland számos szigetből áll, bár az Északi- és a Déli-szigetek a legnagyobbak; a jobb oldalon megfigyelhető Északi-sziget ad otthont Wellingtonnak, Új-Zéland fővárosának. A két szigetet a Wellingtonból Pictonba (a Queen Charlotte Sound közelében fekvő kikötőváros) közlekedő kompjárat köti össze. A Sound egy sötétkék színben látható mély öböl a Déli-sziget felső részén, melyben számos, fehér pontként megjelenő komphajót fedezhetünk fel.

Dark mode powered by Night Eye