Földünk az űrből: Éjszakai fények

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

Az éjszakai Európáról készült képek demonstrálják a 1992-es és a 2010-es évek változásait fények tekintetében. A felvételeken elsősorban a városok és az utak mentén található fényforrások láthatóak, melyeket az Egyesült Államok DMSP (Defense Meteorological Satellite Program) műholdjai készítettek. A szatelliteket a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) üzemelteti, és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD) számára végeznek velük különböző megfigyeléseket. A DMSP rendszeréből származó adatok továbbá felhasználhatók a városi fények vizsgálatára is.

Forrás: ESA

Az első képen (1992) a fényes területek nagymértékben összefüggnek a nagyobb népsűrűséggel, mint például London, Párizs vagy Róma. A tengerparti területek szintén népesebbek, mint a belföldi régiók, így Európa körvonalai jól kivehetőek ezeken az éjszakai felvételeken.

A második képen (2010) megfigyelhető megnövekedett megvilágítás kiválóan jelzi a gazdasági növekedést is. Szemléltetésül Lengyelországban 1992-ben a fények jóval halványabbak, mint a 2010-es felvételen. Ebben a 18 évben az ország bruttó hazai terméke mintegy 377 milliárd dollárral emelkedett meg.

A képeken látható világos foltok amellett, hogy a népesség- és gazdasági növekedést mutatják, a magas energiafogyasztású, levegőterhelésű és szennyezettségű területeket is jelzik.

Dark mode powered by Night Eye