Földünk az űrből: Éjszakai fények

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Az éjszakai Európáról készült képek demonstrálják a 1992-es és a 2010-es évek változásait fények tekintetében. A felvételeken elsősorban a városok és az utak mentén található fényforrások láthatóak, melyeket az Egyesült Államok DMSP (Defense Meteorological Satellite Program) műholdjai készítettek. A szatelliteket a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) üzemelteti, és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD) számára végeznek velük különböző megfigyeléseket. A DMSP rendszeréből származó adatok továbbá felhasználhatók a városi fények vizsgálatára is.

Forrás: ESA

Az első képen (1992) a fényes területek nagymértékben összefüggnek a nagyobb népsűrűséggel, mint például London, Párizs vagy Róma. A tengerparti területek szintén népesebbek, mint a belföldi régiók, így Európa körvonalai jól kivehetőek ezeken az éjszakai felvételeken.

A második képen (2010) megfigyelhető megnövekedett megvilágítás kiválóan jelzi a gazdasági növekedést is. Szemléltetésül Lengyelországban 1992-ben a fények jóval halványabbak, mint a 2010-es felvételen. Ebben a 18 évben az ország bruttó hazai terméke mintegy 377 milliárd dollárral emelkedett meg.

A képeken látható világos foltok amellett, hogy a népesség- és gazdasági növekedést mutatják, a magas energiafogyasztású, levegőterhelésű és szennyezettségű területeket is jelzik.

Dark mode powered by Night Eye