Földünk az űrből: Éjszakai fények

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Az éjszakai Európáról készült képek demonstrálják a 1992-es és a 2010-es évek változásait fények tekintetében. A felvételeken elsősorban a városok és az utak mentén található fényforrások láthatóak, melyeket az Egyesült Államok DMSP (Defense Meteorological Satellite Program) műholdjai készítettek. A szatelliteket a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) üzemelteti, és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (DoD) számára végeznek velük különböző megfigyeléseket. A DMSP rendszeréből származó adatok továbbá felhasználhatók a városi fények vizsgálatára is.

Forrás: ESA

Az első képen (1992) a fényes területek nagymértékben összefüggnek a nagyobb népsűrűséggel, mint például London, Párizs vagy Róma. A tengerparti területek szintén népesebbek, mint a belföldi régiók, így Európa körvonalai jól kivehetőek ezeken az éjszakai felvételeken.

A második képen (2010) megfigyelhető megnövekedett megvilágítás kiválóan jelzi a gazdasági növekedést is. Szemléltetésül Lengyelországban 1992-ben a fények jóval halványabbak, mint a 2010-es felvételen. Ebben a 18 évben az ország bruttó hazai terméke mintegy 377 milliárd dollárral emelkedett meg.

A képeken látható világos foltok amellett, hogy a népesség- és gazdasági növekedést mutatják, a magas energiafogyasztású, levegőterhelésű és szennyezettségű területeket is jelzik.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye