Földünk az űrből: Glacier Bay, Alaszka

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Ismét egy Sentinel-2 műhold felvételt hoztunk nektek, melyen a Glacier Bay névre hallgató Nemzeti Park és Természetvédelmi Terület látható, azaz annak egy része. A több mint 13 000 négyzetkilométerrel rendelkező Glacier Bay Alaszka délkeleti partjainál fekszik, ahol hófödte hegyekkel, édesvizű tavakkal, gleccserekkel és mély fjordokkal találkozhatunk. Élővilágát tekintve szintén egy gazdag területről beszélhetünk, aminek egyébként majdnem egyötödét tengeri vizek teszik ki. Cikkünk főszereplője csak egy azon területek közül, ami a globális felmelegedés hatásaitól szenved. Az öböl a következő évszázadban várhatóan ennél is melegebb, valamint szárazabb lesz, melynek következtében tovább fognak zsugorodni az ott található gleccserek, csökkenni fog a tengeri jég, emellett a partvonal eróziója is jelentősebb lesz.

A kép bal szélén figyelhető meg a John Hopkins-gleccser, ami a régió legnagyobb árapály-gleccsere. Korábban a Muir-gleccser viselte ezt a címet, mely egykoron kb. 80 méter magasan emelkedett a víz fölé, és közel 3 kilométer szélességgel büszkélkedett. Mára azonban olyan szinten összezsugorodott és visszahúzódott, hogy nem éri el a tengert.

Forrás: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye