Földünk az űrből: Mar Chiquita-tó

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

A Kopernikusz-program Sentinel-1 műholdja a Mar Chiquita-tó fölé kalauzol minket, mely Argentínában található, pontosabban Córdoba tartományban. A nagyjából 70 km hosszú és 24 km széles tavat a Primero és a Segundo folyók táplálják délnyugatról, valamint a Dulce folyó északról. Noha ezek a folyók a tóba ömlenek, nincs természetes vízkiáramlás, így a tó csak párolgás útján veszít vizet, ezért a Mar Chiquita-t endorheikus tónak nevezik.

A tóban több kisebb sziget is található, amelyek közül a legfontosabb az El Médano. A Mar Chiquita északi partján nagy kiterjedésű sós mocsarak fedezhetőek fel. A tó hivatalosan is része a Ramsari Egyezménynek, emellett biológiai sokféleségének köszönhetően Argentína egyik legfontosabb vizes élőhelyének tartják.

Forrás: ESA

A kép színei a Sentinel-1 műhold C–sávban működő felvételező radarjának, azon belül is annak dupla polarizációjának együtteséből származnak. Mivel a radarképek más módon szolgáltatnak adatokat, mint egy normál optikai kamera, a képek általában fekete-fehérek. A műszer által küldött radarsugarakat egy irányba – akár függőlegesen, akár vízszintesen – igazító technológiával a kapott adatok oly módon dolgozhatók fel, hogy a fentihez hasonló színes képek szülessenek. Ezzel a technikával a tudósok hatékonyabban elemezhetik a Föld felszínét.

A képen a kék árnyalatai azt mutatják, hogy hol nagyobb a különbség a két polaritás között, míg a környező területen a termények és mezőgazdasági területek sárgának tűnnek, ami kisebb eltérést jelez a polaritások között. Az olyan mezők, melyek például a kép bal alsó sarkában láthatóak, valószínűleg azért jelennek meg kékes színnel, mert az ottani terület vizesebb, mint a többi.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye