Földünk az űrből: Mar Chiquita-tó

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

A Kopernikusz-program Sentinel-1 műholdja a Mar Chiquita-tó fölé kalauzol minket, mely Argentínában található, pontosabban Córdoba tartományban. A nagyjából 70 km hosszú és 24 km széles tavat a Primero és a Segundo folyók táplálják délnyugatról, valamint a Dulce folyó északról. Noha ezek a folyók a tóba ömlenek, nincs természetes vízkiáramlás, így a tó csak párolgás útján veszít vizet, ezért a Mar Chiquita-t endorheikus tónak nevezik.

A tóban több kisebb sziget is található, amelyek közül a legfontosabb az El Médano. A Mar Chiquita északi partján nagy kiterjedésű sós mocsarak fedezhetőek fel. A tó hivatalosan is része a Ramsari Egyezménynek, emellett biológiai sokféleségének köszönhetően Argentína egyik legfontosabb vizes élőhelyének tartják.

Forrás: ESA

A kép színei a Sentinel-1 műhold C–sávban működő felvételező radarjának, azon belül is annak dupla polarizációjának együtteséből származnak. Mivel a radarképek más módon szolgáltatnak adatokat, mint egy normál optikai kamera, a képek általában fekete-fehérek. A műszer által küldött radarsugarakat egy irányba – akár függőlegesen, akár vízszintesen – igazító technológiával a kapott adatok oly módon dolgozhatók fel, hogy a fentihez hasonló színes képek szülessenek. Ezzel a technikával a tudósok hatékonyabban elemezhetik a Föld felszínét.

A képen a kék árnyalatai azt mutatják, hogy hol nagyobb a különbség a két polaritás között, míg a környező területen a termények és mezőgazdasági területek sárgának tűnnek, ami kisebb eltérést jelez a polaritások között. Az olyan mezők, melyek például a kép bal alsó sarkában láthatóak, valószínűleg azért jelennek meg kékes színnel, mert az ottani terület vizesebb, mint a többi.

Dark mode powered by Night Eye