Földünk az űrből: Mar Chiquita-tó

Kapcsolódó

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A Kopernikusz-program Sentinel-1 műholdja a Mar Chiquita-tó fölé kalauzol minket, mely Argentínában található, pontosabban Córdoba tartományban. A nagyjából 70 km hosszú és 24 km széles tavat a Primero és a Segundo folyók táplálják délnyugatról, valamint a Dulce folyó északról. Noha ezek a folyók a tóba ömlenek, nincs természetes vízkiáramlás, így a tó csak párolgás útján veszít vizet, ezért a Mar Chiquita-t endorheikus tónak nevezik.

A tóban több kisebb sziget is található, amelyek közül a legfontosabb az El Médano. A Mar Chiquita északi partján nagy kiterjedésű sós mocsarak fedezhetőek fel. A tó hivatalosan is része a Ramsari Egyezménynek, emellett biológiai sokféleségének köszönhetően Argentína egyik legfontosabb vizes élőhelyének tartják.

Forrás: ESA

A kép színei a Sentinel-1 műhold C–sávban működő felvételező radarjának, azon belül is annak dupla polarizációjának együtteséből származnak. Mivel a radarképek más módon szolgáltatnak adatokat, mint egy normál optikai kamera, a képek általában fekete-fehérek. A műszer által küldött radarsugarakat egy irányba – akár függőlegesen, akár vízszintesen – igazító technológiával a kapott adatok oly módon dolgozhatók fel, hogy a fentihez hasonló színes képek szülessenek. Ezzel a technikával a tudósok hatékonyabban elemezhetik a Föld felszínét.

A képen a kék árnyalatai azt mutatják, hogy hol nagyobb a különbség a két polaritás között, míg a környező területen a termények és mezőgazdasági területek sárgának tűnnek, ami kisebb eltérést jelez a polaritások között. Az olyan mezők, melyek például a kép bal alsó sarkában láthatóak, valószínűleg azért jelennek meg kékes színnel, mert az ottani terület vizesebb, mint a többi.

Dark mode powered by Night Eye