Földünk az űrből: Maracaibo-tó

Kapcsolódó

Új Progressz teherűrhajó indult a Nemzetközi Űrállomásra

A Progressz MSz-25 a szokásos ellátmány mellett japán fürjtojásokat...

Először tesztelte a Firefly az új Antares rakétához fejlesztett hajtóművet

Egyelőre egy rövidebb próbára került sor a Miranda nevű...

A nap képe #1303 – Vicces zoknik az ISS-en

Loral O'Hara, a Nemzetközi Űrállomás egyik lakója Hálaadás alkalmából...

2024 közepére tűzték ki az Ariane-6 bemutatkozásának időpontját

Az európai űripari vezetők ma tartottak telekonferenciát a múlt...

Biztonsági üzemmódba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp

Az 1990-ben felbocsátott Hubble űrteleszkóp 2023. november 23-án biztonsági...

A felvételen a több mint 13 000 négyzetkilométer területű Maracaibo-tó látható, mely a kép tetején látható keskeny szakaszon keresztül kapcsolódik a Venezuelai-öbölhöz és a Karib-tengerhez. Dél-Amerika egyik legnagyobb tavaként tartják számon. Vízének nagy része az óceánból származik, aminek köszönhetően a tó északi része meglehetősen sós, míg a déli rész vize inkább édes. Utóbbit a betorkolló számos folyó okozza, köztük a délnyugat felől érkező Catatumbo, mely nagy mennyiségű üledéket szállít, amit sárgás színben figyelhetünk meg.

Forrás: ESA

Kikötője világosbarna színben látható a szoros nyugati oldalán. Emellett a Rafael Urdaneta tábornokról elnevezett híd is felfedezhető (ehhez nagyítás szükséges), amely nyolc kilométeres hosszúságával a világ egyik leghosszabb hídja jelzőt viseli. Ha pedig jelzőkről beszélünk, érdemes megjegyezni, hogy a Maracaibo a Föld egyik legrégebbi tava, számos olajlelőhellyel tarkítva. Medencéje a világ egyik legnagyobb olajtermelő területe, amely Venezuela olajtermelésének mintegy kétharmadát teszi ki.

És bár az űrből csodálatos látványt nyújt, a 2023 augusztusában készült felvételen látható smaragdzöld örvények a tó vizében a mérgező cianobaktériumok, vagy más néven kékalgák elszabadult virágzását jelzik, melyek komoly veszélyt jelentenek az ökológiára és az emberi egészségre egyaránt.

Dark mode powered by Night Eye