Földünk az űrből: Maracaibo-tó

Kapcsolódó

Újabb három kínai űrhajós kezdte meg féléves szolgálatát a Sencsou-18 küldetés keretében

Ma délután elindult a hetedik hosszú távú személyzetes misszió...

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

A felvételen a több mint 13 000 négyzetkilométer területű Maracaibo-tó látható, mely a kép tetején látható keskeny szakaszon keresztül kapcsolódik a Venezuelai-öbölhöz és a Karib-tengerhez. Dél-Amerika egyik legnagyobb tavaként tartják számon. Vízének nagy része az óceánból származik, aminek köszönhetően a tó északi része meglehetősen sós, míg a déli rész vize inkább édes. Utóbbit a betorkolló számos folyó okozza, köztük a délnyugat felől érkező Catatumbo, mely nagy mennyiségű üledéket szállít, amit sárgás színben figyelhetünk meg.

Forrás: ESA

Kikötője világosbarna színben látható a szoros nyugati oldalán. Emellett a Rafael Urdaneta tábornokról elnevezett híd is felfedezhető (ehhez nagyítás szükséges), amely nyolc kilométeres hosszúságával a világ egyik leghosszabb hídja jelzőt viseli. Ha pedig jelzőkről beszélünk, érdemes megjegyezni, hogy a Maracaibo a Föld egyik legrégebbi tava, számos olajlelőhellyel tarkítva. Medencéje a világ egyik legnagyobb olajtermelő területe, amely Venezuela olajtermelésének mintegy kétharmadát teszi ki.

És bár az űrből csodálatos látványt nyújt, a 2023 augusztusában készült felvételen látható smaragdzöld örvények a tó vizében a mérgező cianobaktériumok, vagy más néven kékalgák elszabadult virágzását jelzik, melyek komoly veszélyt jelentenek az ökológiára és az emberi egészségre egyaránt.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye