Földünk az űrből: Nisinosima-sziget, Japán

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...
A Sentinel-2 misszió rengeteg űrbéli felvétellel lát el minket. Az alábbi képen a Csendes-óceán északnyugati részén fekvő Nisinosima-sziget látható.
Forrás: ESA

Nisinosima (Nishinoshima) egy kis lakatlan vulkanikus sziget Tokiótól nagyjából 1000 km-re délre, melyet a csendes-óceáni tűzgyűrű nyugati peremén zajló vulkáni tevékenység hozott létre, és amely valójában egy víz alá merült vulkán csúcsa.

1974-ig az egyébként elmerült kaldera (vulkáni eredetű felszíni képződmény) gerincének csak egy része volt látható, a sziget pedig körülbelül 700 m hosszúsággal és 200 m szélességgel rendelkezett. Azóta a Nisinosima robbanásszerű aktivitás és nyugalom váltakozó periódusait élte át, így az évek során a különböző kitörésekből származó láva miatt a sziget egyre nagyobb lett. A fentebbi felvétel 2021 januárjában készült, amin a sziget már észak-déli irányban körülbelül 2,3 km, kelet-nyugati irányban pedig 2 km.

A sziget körüli víz sárgás elszíneződése a vulkáni ásványi anyagoknak, gázoknak és a tengerfenék üledékének köszönhető, amelyeket a vulkáni tevékenység felkavar. Ez körülbelül 10 km hosszan húzódik délkelet felé, amit az óceáni áramlatok élénkzöld örvényekké változtatnak.

Dark mode powered by Night Eye