Földünk az űrből: Nisinosima-sziget, Japán

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...
A Sentinel-2 misszió rengeteg űrbéli felvétellel lát el minket. Az alábbi képen a Csendes-óceán északnyugati részén fekvő Nisinosima-sziget látható.
Forrás: ESA

Nisinosima (Nishinoshima) egy kis lakatlan vulkanikus sziget Tokiótól nagyjából 1000 km-re délre, melyet a csendes-óceáni tűzgyűrű nyugati peremén zajló vulkáni tevékenység hozott létre, és amely valójában egy víz alá merült vulkán csúcsa.

1974-ig az egyébként elmerült kaldera (vulkáni eredetű felszíni képződmény) gerincének csak egy része volt látható, a sziget pedig körülbelül 700 m hosszúsággal és 200 m szélességgel rendelkezett. Azóta a Nisinosima robbanásszerű aktivitás és nyugalom váltakozó periódusait élte át, így az évek során a különböző kitörésekből származó láva miatt a sziget egyre nagyobb lett. A fentebbi felvétel 2021 januárjában készült, amin a sziget már észak-déli irányban körülbelül 2,3 km, kelet-nyugati irányban pedig 2 km.

A sziget körüli víz sárgás elszíneződése a vulkáni ásványi anyagoknak, gázoknak és a tengerfenék üledékének köszönhető, amelyeket a vulkáni tevékenység felkavar. Ez körülbelül 10 km hosszan húzódik délkelet felé, amit az óceáni áramlatok élénkzöld örvényekké változtatnak.

Dark mode powered by Night Eye