Földünk az űrből: Nushagak-öböl, Alaszka

Kapcsolódó

Gyorshír: Levált a Progressz MSz-23 a Nemzetközi Űrállomásról

A teherűrhajó május óta teljesített szolgálatot a Nemzetközi Űrállomáson. Magyar...

A nap képe #1301 – Enyergija-Buran évforduló

Az Enyergija-Buran indításának 35. évfordulója alkalmából egy emblémát helyeztek...

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

Az alaszkai Nushagak-öblöt körülvevő összetett és változatos tájat láthatjuk ezen a színhű képen, melyet a Kopernikusz-program Sentinel-2 missziója készített.

Forrás: ESA

Az öböl egy nagy, több mint 100 négyzetkilométeres torkolat az Egyesült Államokban, Alaszka délnyugati részén. Elsősorban a Nushagak-folyó látja el (jobbra fent látható), amely az Alaszkai-hegységben kezdődik és mintegy 450 km hosszan délnyugatra folyik. Az öblöt számos további folyó is táplálja, köztük a Wood, az Igushik, a Snake és Weary folyók.

A Nushagak-folyó sötét színei valószínűleg a tanninoknak (csersav) vagy lignineknek (növényekben található kémiai anyagok) köszönhetőek. A gyökerekből, levelekből, magvakból, kéregből és talajból származó tanninok és ligninek beoldódhatnak a vízbe, és barna vagy akár fekete színt is kölcsönözhet neki. Az üledék ezután dél felé áramlik, ahol összekeveredik az öböl kékebb vizével.

A terület legnagyobb városa Dillingham, ahol mintegy 2000 ember él, és amelyet erdők, bozótosok, füves területek és mohák tarkítanak. A folyók, valamint a Nushagak-öböl körüli alföldek gazdagok lombhullató fákban, az öböl pedig több tucat vonuló parti madár- és vízimadárfaj fontos pihenő- és megállóhelye.

Dark mode powered by Night Eye