Földünk az űrből: Nushagak-öböl, Alaszka

Kapcsolódó

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A nap képe #1499 – A Nemzetközi Űrállomás

Egy múlt heti felvétel a Nemzetközi Űrállomásról, amit a...

Az alaszkai Nushagak-öblöt körülvevő összetett és változatos tájat láthatjuk ezen a színhű képen, melyet a Kopernikusz-program Sentinel-2 missziója készített.

Forrás: ESA

Az öböl egy nagy, több mint 100 négyzetkilométeres torkolat az Egyesült Államokban, Alaszka délnyugati részén. Elsősorban a Nushagak-folyó látja el (jobbra fent látható), amely az Alaszkai-hegységben kezdődik és mintegy 450 km hosszan délnyugatra folyik. Az öblöt számos további folyó is táplálja, köztük a Wood, az Igushik, a Snake és Weary folyók.

A Nushagak-folyó sötét színei valószínűleg a tanninoknak (csersav) vagy lignineknek (növényekben található kémiai anyagok) köszönhetőek. A gyökerekből, levelekből, magvakból, kéregből és talajból származó tanninok és ligninek beoldódhatnak a vízbe, és barna vagy akár fekete színt is kölcsönözhet neki. Az üledék ezután dél felé áramlik, ahol összekeveredik az öböl kékebb vizével.

A terület legnagyobb városa Dillingham, ahol mintegy 2000 ember él, és amelyet erdők, bozótosok, füves területek és mohák tarkítanak. A folyók, valamint a Nushagak-öböl körüli alföldek gazdagok lombhullató fákban, az öböl pedig több tucat vonuló parti madár- és vízimadárfaj fontos pihenő- és megállóhelye.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye