Földünk az űrből: Nushagak-öböl, Alaszka

Kapcsolódó

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

A nap képe #1058 – Az Apollo-15 legénysége

A Life magazin 1971. június 11-i számából származó képen...

Az alaszkai Nushagak-öblöt körülvevő összetett és változatos tájat láthatjuk ezen a színhű képen, melyet a Kopernikusz-program Sentinel-2 missziója készített.

Forrás: ESA

Az öböl egy nagy, több mint 100 négyzetkilométeres torkolat az Egyesült Államokban, Alaszka délnyugati részén. Elsősorban a Nushagak-folyó látja el (jobbra fent látható), amely az Alaszkai-hegységben kezdődik és mintegy 450 km hosszan délnyugatra folyik. Az öblöt számos további folyó is táplálja, köztük a Wood, az Igushik, a Snake és Weary folyók.

A Nushagak-folyó sötét színei valószínűleg a tanninoknak (csersav) vagy lignineknek (növényekben található kémiai anyagok) köszönhetőek. A gyökerekből, levelekből, magvakból, kéregből és talajból származó tanninok és ligninek beoldódhatnak a vízbe, és barna vagy akár fekete színt is kölcsönözhet neki. Az üledék ezután dél felé áramlik, ahol összekeveredik az öböl kékebb vizével.

A terület legnagyobb városa Dillingham, ahol mintegy 2000 ember él, és amelyet erdők, bozótosok, füves területek és mohák tarkítanak. A folyók, valamint a Nushagak-öböl körüli alföldek gazdagok lombhullató fákban, az öböl pedig több tucat vonuló parti madár- és vízimadárfaj fontos pihenő- és megállóhelye.

Dark mode powered by Night Eye