Földünk az űrből: Pojang-tó, Kína

Kapcsolódó

Kína 100 rakétaindítást tervez a 2024-es évre

Hold-küldetések, mélyűrkutatás, új hordozórakéták, személyzeti küldetések, 100 rakétaindítás, mindezeket...

Földünk az űrből: Dubaj

2024 elején, egészen pontosan január 23-án örökítette meg a...

A nap képe #1391 – Rosetta szelfi

A Rosetta űrszonda Philae leszállóegysége 1000 km távolságból készítette...

A holdi éjszaka után felébredt a japán SLIM leszállóegység!

Már második alkalommal sikerült helyreállítani a kapcsolatot az űreszközzel,...

Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2...

Ezen a hamis színes felvételen a kínai Csianghszi (Jiangxi) tartományban található Pojang-tó (Poyang) látható télen, melyet a Sentinel-2 misszió rögzített. Nyáron Kína legnagyobb édesvízi víztömegének tekinthető, de a száraz évszakokban a korábbi méretének kevesebb mint egyharmadára is képes összezsugorodni. A 2023. január 31-én készült képen jól látható, hogy a víz apadásának köszönhetően olyan  vizes és iszapos területek maradnak hátra, melyek fontos élőhelyet jelentenek a vándorló vízimadarak számára.

Forrás: ESA

Pojangról továbbá érdemes megemlíteni, hogy az ország egyik legfontosabb rizstermelő területe, viszont ehhez a helyi lakosoknak meg kell küzdeniük a vízszint nagymértékű szezonális változásaival. A tó alakulását műholdak segítségével követték nyomon, mivel a tó éves dinamikájának jobb megértése segíthet az árvizek enyhítésében. Az infravörös és a látható fényben készült megfigyelés, pontosabban ezek kombinációja lehetővé teszi a víztestek könnyű azonosítását, a növénytípusok megkülönböztetését és a növényzet állapotának differenciálását. Mivel a víz elnyeli az infravörös fényt, a sekély, magas üledékkoncentrációjú felületek a kék különböző árnyalataiban, míg a folyók fekete színben jelennek meg.

A bal alsó sarokban figyelhető meg a Gan folyó, mely a tartomány fővárosán, Nancsang (Nanchang) városán keresztül észak felé folyik, egyenesen a Pojang-tóba. Utóbbi medencéjében világosbarna színt fedezhetünk fel, ami a feltárt száraz talajnak köszönhető. Ezzel szemben a mezőgazdasági területek és az erdők a zöld élénk árnyalataiban pompáznak.

Dark mode powered by Night Eye