Földünk az űrből: Pojang-tó, Kína

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

Ezen a hamis színes felvételen a kínai Csianghszi (Jiangxi) tartományban található Pojang-tó (Poyang) látható télen, melyet a Sentinel-2 misszió rögzített. Nyáron Kína legnagyobb édesvízi víztömegének tekinthető, de a száraz évszakokban a korábbi méretének kevesebb mint egyharmadára is képes összezsugorodni. A 2023. január 31-én készült képen jól látható, hogy a víz apadásának köszönhetően olyan  vizes és iszapos területek maradnak hátra, melyek fontos élőhelyet jelentenek a vándorló vízimadarak számára.

Forrás: ESA

Pojangról továbbá érdemes megemlíteni, hogy az ország egyik legfontosabb rizstermelő területe, viszont ehhez a helyi lakosoknak meg kell küzdeniük a vízszint nagymértékű szezonális változásaival. A tó alakulását műholdak segítségével követték nyomon, mivel a tó éves dinamikájának jobb megértése segíthet az árvizek enyhítésében. Az infravörös és a látható fényben készült megfigyelés, pontosabban ezek kombinációja lehetővé teszi a víztestek könnyű azonosítását, a növénytípusok megkülönböztetését és a növényzet állapotának differenciálását. Mivel a víz elnyeli az infravörös fényt, a sekély, magas üledékkoncentrációjú felületek a kék különböző árnyalataiban, míg a folyók fekete színben jelennek meg.

A bal alsó sarokban figyelhető meg a Gan folyó, mely a tartomány fővárosán, Nancsang (Nanchang) városán keresztül észak felé folyik, egyenesen a Pojang-tóba. Utóbbi medencéjében világosbarna színt fedezhetünk fel, ami a feltárt száraz talajnak köszönhető. Ezzel szemben a mezőgazdasági területek és az erdők a zöld élénk árnyalataiban pompáznak.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye