Földünk az űrből: Sós tavak

Kapcsolódó

Indonéz távközlési műholddal startolt a Falcon-9 hordozó

Kis túlzással a SpaceX igáslova, a Falcon-9-es lassan "nemzetközi"...

A nap képe #1385 – ERS-2

Az Európai Űrügynökség 1995-ben indított ERS-2 (European Remote Sensing-2)...

62 éve jutott első alkalommal Föld körüli pályára amerikai űrhajós

John Glenn 1962. február 20-án Friendship-7 nevű űrhajójával háromszor...

A spanyol PLD Space is ESA-támogatásban részesül

Tavaly decemberben a német-angol HyImpulse magáncéggel írt alá szerződést...

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két darab sós tavat mutat be számunkra. Az egyik ilyen vízfelület a Nátron-tó, a másik pedig a Magadi-tó. A felvétel 2023. február 12-én, közvetlenül a márciusban kezdődő fő esős évszak előtt készült. Az algáknak köszönhetően mindkét tó természetesen vörös vagy rózsaszínű, ám ezen a képen a színek a közeli infravörös tartományban való feldolgozásnak köszönhetőek. Míg a vörös erősebb árnyalatai kiemelik a növényzettel borított területeket, addig a tavakban az algák szezonális virágzása zöld színben jelenik meg. A part menti fehér és kék területek homok, só és iszap keverékét ábrázolják, a sókéreg pedig fehér pöttyökként látható.

Forrás: ESA

Kezdjük talán az előbbivel, tehát a Nátron-tóval, mely a felvételen az alsó részt foglalja el. Hosszát tekintve nagyjából 56 kilométer, mélysége pedig mindössze 3 méter, így egy meglehetősen sekély tóról beszélünk. További jellemzője, hogy nagyon sós, viszont ennek ellenére is része a Ramsari Egyezménynek, tehát nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyként ismerik el. Kelet-Afrikában ez a kis flamingók egyetlen rendszeres költőhelye. Emellett akár 2,5 millió flamingó is összegyűlhet a tavon, amely egyébként több ezer más vízimadárfajnak is élőhelyet biztosít.

A kisebb Magadi-tó 32 km hosszú és 2 km széles. Magába a tóba nem torkollik állandó folyó, így tehát csak az esőzések alkalmával lezúduló felszíni víz táplálja. A Nátron-tóhoz hasonlóan szintén magas a sótartalma, melynek vastagsága egyes helyeken elérheti az akár a 40 métert is. Érdekesség, hogy ez a tó azon kevés helyek egyike, ahol a trona ásvány természetes úton képződik, mely egy jelentős gazdasági árucikk, mivel az üveg-, vegyszer-, papír-, mosószer- és textilgyártásban használják.

Dark mode powered by Night Eye