Földünk az űrből: Sós tavak

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két darab sós tavat mutat be számunkra. Az egyik ilyen vízfelület a Nátron-tó, a másik pedig a Magadi-tó. A felvétel 2023. február 12-én, közvetlenül a márciusban kezdődő fő esős évszak előtt készült. Az algáknak köszönhetően mindkét tó természetesen vörös vagy rózsaszínű, ám ezen a képen a színek a közeli infravörös tartományban való feldolgozásnak köszönhetőek. Míg a vörös erősebb árnyalatai kiemelik a növényzettel borított területeket, addig a tavakban az algák szezonális virágzása zöld színben jelenik meg. A part menti fehér és kék területek homok, só és iszap keverékét ábrázolják, a sókéreg pedig fehér pöttyökként látható.

Forrás: ESA

Kezdjük talán az előbbivel, tehát a Nátron-tóval, mely a felvételen az alsó részt foglalja el. Hosszát tekintve nagyjából 56 kilométer, mélysége pedig mindössze 3 méter, így egy meglehetősen sekély tóról beszélünk. További jellemzője, hogy nagyon sós, viszont ennek ellenére is része a Ramsari Egyezménynek, tehát nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyként ismerik el. Kelet-Afrikában ez a kis flamingók egyetlen rendszeres költőhelye. Emellett akár 2,5 millió flamingó is összegyűlhet a tavon, amely egyébként több ezer más vízimadárfajnak is élőhelyet biztosít.

A kisebb Magadi-tó 32 km hosszú és 2 km széles. Magába a tóba nem torkollik állandó folyó, így tehát csak az esőzések alkalmával lezúduló felszíni víz táplálja. A Nátron-tóhoz hasonlóan szintén magas a sótartalma, melynek vastagsága egyes helyeken elérheti az akár a 40 métert is. Érdekesség, hogy ez a tó azon kevés helyek egyike, ahol a trona ásvány természetes úton képződik, mely egy jelentős gazdasági árucikk, mivel az üveg-, vegyszer-, papír-, mosószer- és textilgyártásban használják.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye