Földünk az űrből: Szingapúr

Kapcsolódó

A SpaceX újabb tudományos kísérleteket szállít az ISS-re

Június 3-án esedékes a következő, 28. CRS misszió, mely...

Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről,...

Életre kelt a Dream Chaser, közelebb került első repüléséhez

A Sierra Space Dream Chaser űrrepülőgépe egy lépéssel közelebb...

A nap képe #1123 – Unity-25 tesztrepülés

A Virgin Galactic utolsó tesztrepülésén (Unity-25) készült felvétel, melyen...

SpaceX | CRS-28 küldetésprofil

Ismét egy Cargo Dragon fog feljuttatni utánpótlást, ellátmányt és...

Az európai Kopernikusz program Sentinel-1 műholdja által készített radarképen Szingapúr látható, ami a világ egyik legforgalmasabb kikötője. A Szingapúri Köztársaság a Maláj-félsziget déli csücskénél található, Malajzia és Indonézia között, mintegy 135 km-re északra az Egyenlítőtől. Teljes területe a Szingapúrral azonos nevű szigetből, mely kb. 710 négyzetkilométer, és közel 60 kisebb szigetből áll.

Szingapúrban található Délkelet-Ázsia legnagyobb és a világ egyik legforgalmasabb kikötője. A kikötő 123 ország több mint 600 kikötőjével kínál összeköttetést. Növekedését és jólétét a Maláj-félsziget déli végében fekvő helyzetének köszönheti, ahol uralja a Malaka-szorost, amely az Indiai-óceánt a Dél-kínai-tengerrel köti össze.

Az alábbi kép három önálló radarfelvételből összeillesztett műholdas adatokat tartalmaz, így a felvételek közt bekövetkező változások kiválóan nyomon követhetők. A tenger felszíne visszaveri a szatellit radarjelét, így a víz sötétnek tűnik a képen, viszont a fémtárgyak, amik jelen esetben hajók, valamint vízi-járművek fényes pontként jelennek meg. Három időpontot különböztethetünk meg, melyek különböző színekkel mutatkoznak a felvételen: a 2021. december 28-i hajók pirossal, a 2022. január 9-i hajók zölddel, a 2022. január 21-i hajók pedig kékkel. Az óceán különböző színei a változó felszíni áramlatoknak és a folyódelták üledékeinek köszönhetőek, míg a nagyobb városok és települések a radarjelek erős visszaverődése miatt fehér színben láthatók.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye