Földünk az űrből: Szingapúr

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...

Az európai Kopernikusz program Sentinel-1 műholdja által készített radarképen Szingapúr látható, ami a világ egyik legforgalmasabb kikötője. A Szingapúri Köztársaság a Maláj-félsziget déli csücskénél található, Malajzia és Indonézia között, mintegy 135 km-re északra az Egyenlítőtől. Teljes területe a Szingapúrral azonos nevű szigetből, mely kb. 710 négyzetkilométer, és közel 60 kisebb szigetből áll.

Szingapúrban található Délkelet-Ázsia legnagyobb és a világ egyik legforgalmasabb kikötője. A kikötő 123 ország több mint 600 kikötőjével kínál összeköttetést. Növekedését és jólétét a Maláj-félsziget déli végében fekvő helyzetének köszönheti, ahol uralja a Malaka-szorost, amely az Indiai-óceánt a Dél-kínai-tengerrel köti össze.

Az alábbi kép három önálló radarfelvételből összeillesztett műholdas adatokat tartalmaz, így a felvételek közt bekövetkező változások kiválóan nyomon követhetők. A tenger felszíne visszaveri a szatellit radarjelét, így a víz sötétnek tűnik a képen, viszont a fémtárgyak, amik jelen esetben hajók, valamint vízi-járművek fényes pontként jelennek meg. Három időpontot különböztethetünk meg, melyek különböző színekkel mutatkoznak a felvételen: a 2021. december 28-i hajók pirossal, a 2022. január 9-i hajók zölddel, a 2022. január 21-i hajók pedig kékkel. Az óceán különböző színei a változó felszíni áramlatoknak és a folyódelták üledékeinek köszönhetőek, míg a nagyobb városok és települések a radarjelek erős visszaverődése miatt fehér színben láthatók.

Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye