Földünk az űrből: Tenerife

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Az Atlanti-óceánon, Afrika északnyugati partjaival szemben található Kanári-szigetek nyolc fő szigetből, köztük Gran Canariából, Lanzarotéból és La Palmából, valamint számos kisebb szigetből állnak. A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport legnagyobb tagja Tenerife, melyről a Kopernikusz-program egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja készítette az alábbi felvételt, 2021. december 31-én.

A 2034 km2 területű vulkanikus sziget közepén található a Teide Nemzeti Park, mely az UNESCO Világörökség része, és magába foglalja a szigetet uraló Teide hegyet. A 3718 m magasan fekvő csúcs Spanyolország legmagasabb pontja. A vulkán teljes magasságának nagy része azonban az óceán mélyén van, így kb. 7500 m-es magassága a világ harmadik legmagasabb tűzhányójává teszi. A Teide ma is aktív, legutóbbi kitörése 1909-ben történt, amikor egy lávafolyam maga alá temette a sziget északi partján található Garachico városának és kikötőjének nagy részét.

A lakosság mintegy fele a sziget szűkebb, északkeleti részén fekvő Santa Cruz de Tenerife nevű városban él, mely a sziget fővárosa. A többi lakos az északi parthoz közeli, intenzíven művelt lejtőkön él, ahol a legfontosabb városok San Cristóbal de La Laguna, La Orotava, Los Realejos és Puerto de la Cruz. A sziget déli része népszerű turistacélpont.

Tenerife ad otthont a Teide Obszervatóriumnak, amely Santa Cruz de Tenerifétől mintegy 10 km-re, az Izaña hegyen található (a vulkáni csúcstól északkeleti irányban), és amely az ESA IZN-1-nek, az első kereskedelmi lézeres távolságmérő állomásnak ad otthont. Az obszervatórium feladata, hogy műholdakat és űrszemetet keressenek a segítségével, illetve bemérjék helyzetüket és nyomon kövessék pályájukat az ütközések megelőzésének érdekében. Az állomás, a teleszkóp és a lézer nemrégiben több hónapos tesztelésen és üzembe helyezésen esett át, ahol kiválóan teljesített.

Tenerife, a Kanári-szigetek legnagyobb tagja. Kép forrása: ESA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye