Földünk az űrből: Tenerife

Kapcsolódó

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

Az Atlanti-óceánon, Afrika északnyugati partjaival szemben található Kanári-szigetek nyolc fő szigetből, köztük Gran Canariából, Lanzarotéból és La Palmából, valamint számos kisebb szigetből állnak. A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport legnagyobb tagja Tenerife, melyről a Kopernikusz-program egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja készítette az alábbi felvételt, 2021. december 31-én.

A 2034 km2 területű vulkanikus sziget közepén található a Teide Nemzeti Park, mely az UNESCO Világörökség része, és magába foglalja a szigetet uraló Teide hegyet. A 3718 m magasan fekvő csúcs Spanyolország legmagasabb pontja. A vulkán teljes magasságának nagy része azonban az óceán mélyén van, így kb. 7500 m-es magassága a világ harmadik legmagasabb tűzhányójává teszi. A Teide ma is aktív, legutóbbi kitörése 1909-ben történt, amikor egy lávafolyam maga alá temette a sziget északi partján található Garachico városának és kikötőjének nagy részét.

A lakosság mintegy fele a sziget szűkebb, északkeleti részén fekvő Santa Cruz de Tenerife nevű városban él, mely a sziget fővárosa. A többi lakos az északi parthoz közeli, intenzíven művelt lejtőkön él, ahol a legfontosabb városok San Cristóbal de La Laguna, La Orotava, Los Realejos és Puerto de la Cruz. A sziget déli része népszerű turistacélpont.

Tenerife ad otthont a Teide Obszervatóriumnak, amely Santa Cruz de Tenerifétől mintegy 10 km-re, az Izaña hegyen található (a vulkáni csúcstól északkeleti irányban), és amely az ESA IZN-1-nek, az első kereskedelmi lézeres távolságmérő állomásnak ad otthont. Az obszervatórium feladata, hogy műholdakat és űrszemetet keressenek a segítségével, illetve bemérjék helyzetüket és nyomon kövessék pályájukat az ütközések megelőzésének érdekében. Az állomás, a teleszkóp és a lézer nemrégiben több hónapos tesztelésen és üzembe helyezésen esett át, ahol kiválóan teljesített.

Tenerife, a Kanári-szigetek legnagyobb tagja. Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye