Földünk az űrből: Tenerife

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Az Atlanti-óceánon, Afrika északnyugati partjaival szemben található Kanári-szigetek nyolc fő szigetből, köztük Gran Canariából, Lanzarotéból és La Palmából, valamint számos kisebb szigetből állnak. A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport legnagyobb tagja Tenerife, melyről a Kopernikusz-program egyik Sentinel-2 földmegfigyelő műholdja készítette az alábbi felvételt, 2021. december 31-én.

A 2034 km2 területű vulkanikus sziget közepén található a Teide Nemzeti Park, mely az UNESCO Világörökség része, és magába foglalja a szigetet uraló Teide hegyet. A 3718 m magasan fekvő csúcs Spanyolország legmagasabb pontja. A vulkán teljes magasságának nagy része azonban az óceán mélyén van, így kb. 7500 m-es magassága a világ harmadik legmagasabb tűzhányójává teszi. A Teide ma is aktív, legutóbbi kitörése 1909-ben történt, amikor egy lávafolyam maga alá temette a sziget északi partján található Garachico városának és kikötőjének nagy részét.

A lakosság mintegy fele a sziget szűkebb, északkeleti részén fekvő Santa Cruz de Tenerife nevű városban él, mely a sziget fővárosa. A többi lakos az északi parthoz közeli, intenzíven művelt lejtőkön él, ahol a legfontosabb városok San Cristóbal de La Laguna, La Orotava, Los Realejos és Puerto de la Cruz. A sziget déli része népszerű turistacélpont.

Tenerife ad otthont a Teide Obszervatóriumnak, amely Santa Cruz de Tenerifétől mintegy 10 km-re, az Izaña hegyen található (a vulkáni csúcstól északkeleti irányban), és amely az ESA IZN-1-nek, az első kereskedelmi lézeres távolságmérő állomásnak ad otthont. Az obszervatórium feladata, hogy műholdakat és űrszemetet keressenek a segítségével, illetve bemérjék helyzetüket és nyomon kövessék pályájukat az ütközések megelőzésének érdekében. Az állomás, a teleszkóp és a lézer nemrégiben több hónapos tesztelésen és üzembe helyezésen esett át, ahol kiválóan teljesített.

Tenerife, a Kanári-szigetek legnagyobb tagja. Kép forrása: ESA

Dark mode powered by Night Eye