Array

Földünk az űrből – Velence

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Thomas Pesquet készítette Észak-Olaszországban található Velence városáról az alábbi felvételt, még 2017. februárjában. Velence a Pó és a Piave folyók torkolata között, az Adriai-tenger északi részén, a mocsaras Velencei-lagúnában fekszik, összesen 118 kisebb-nagyobb szigeten. A műholdfelvételen tisztán kivehető a várost átszelő 3,8 km hosszú Canal Grande, azaz a főcsatorna, amely két részre osztja a történelmi városközpontot.

Velencében évről évre (jellemzően novemberben és áprilisban) problémát okoz a magas vízállás, mely gyakran elönti az alacsonyabban fekvő területeket, köztük a történelmi belvárost is. Az iszapos-mocsaras, víz által rendszeresen elöntött területeken az építészeti emlékek megsüllyednek, állaguk folyamatosan romlik. Velence három tengeri bejáratánál a víz bejutásának megakadályozására gátrendszereket építettek ki, mellyel a város mellett a lagúnarendszert is próbálják megóvni.

Velence a Nemzetközi Űrállomásról fotózva. Forrás: NASA/ESA/Thomas Pesquet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye