Folyamatban az Orion hőpajzsának ellenőrzése

Kapcsolódó

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Az Artemis-1 misszió Orion űrhajója december 11-én tért haza bolygónkra, kb. egy hete, december 30-án pedig a Kennedy Űrközpontba, ahol a mérnökök és technikusok nekiláttak a járművel kapcsolatos ellenőrzéseknek. Az MPPF (Multi-Payload Processing Facility) létesítményben elsősorban az Orion hőpajzsát vizsgálják, ami a légkörbe való visszatéréskor nagyjából 2800 Celsius-fokot élt át. A pajzsot a művelet során eltávolítják az űrhajóról, és egy másik létesítménybe viszik át további elemzés céljából. A csapatok a kapszula ablakait is tüzetesen átnézik, valamint a hátsó burkolati paneleken lévő hővédelmet is, mely az űrhajót az űrben és a visszatérés során uralkodó zord körülményektől védelmezi.

A kapszula tetején látható az az 5 darab narancssárga, jelen képen már leeresztett állapotban lévő légzsák, mely az űrhajót csobbanás után a megfelelő pozícióba állítja. Forrás: NASA/Skip Williams

A technikusokra még rengeteg feladat vár, például a külső avionikai dobozok eltávolítása, valamint levegőminták vétele a kapszulából. Ezt követően fogják áthelyezni az Oriont egy szerelőállványra, ahol lehetővé váli a belső hozzáférés. A zsilipajtó kinyitása után eltávolítják a belső avionikai dobozokat és a különféle hasznos terheket. A részletes vizsgálatok elvégzése után az említett dobozokat újra felhasználják az Artemis-II küldetéshez. A következő hónapokban a fedélzeten maradt veszélyes anyagok eltávolításával folytatódik a karbantartás, majd további teszteknek vetik alá a 25 és fél napos missziót abszolváló űrkabint.

A USS Portland fedélzetén megérkező Orion. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye