Folyamatban az Orion hőpajzsának ellenőrzése

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

Az Artemis-1 misszió Orion űrhajója december 11-én tért haza bolygónkra, kb. egy hete, december 30-án pedig a Kennedy Űrközpontba, ahol a mérnökök és technikusok nekiláttak a járművel kapcsolatos ellenőrzéseknek. Az MPPF (Multi-Payload Processing Facility) létesítményben elsősorban az Orion hőpajzsát vizsgálják, ami a légkörbe való visszatéréskor nagyjából 2800 Celsius-fokot élt át. A pajzsot a művelet során eltávolítják az űrhajóról, és egy másik létesítménybe viszik át további elemzés céljából. A csapatok a kapszula ablakait is tüzetesen átnézik, valamint a hátsó burkolati paneleken lévő hővédelmet is, mely az űrhajót az űrben és a visszatérés során uralkodó zord körülményektől védelmezi.

A kapszula tetején látható az az 5 darab narancssárga, jelen képen már leeresztett állapotban lévő légzsák, mely az űrhajót csobbanás után a megfelelő pozícióba állítja. Forrás: NASA/Skip Williams

A technikusokra még rengeteg feladat vár, például a külső avionikai dobozok eltávolítása, valamint levegőminták vétele a kapszulából. Ezt követően fogják áthelyezni az Oriont egy szerelőállványra, ahol lehetővé váli a belső hozzáférés. A zsilipajtó kinyitása után eltávolítják a belső avionikai dobozokat és a különféle hasznos terheket. A részletes vizsgálatok elvégzése után az említett dobozokat újra felhasználják az Artemis-II küldetéshez. A következő hónapokban a fedélzeten maradt veszélyes anyagok eltávolításával folytatódik a karbantartás, majd további teszteknek vetik alá a 25 és fél napos missziót abszolváló űrkabint.

A USS Portland fedélzetén megérkező Orion. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye