Folytatják a JUICE űrszonda RIME radarjának kibontását

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A JUICE űrszonda hamarosan elnyeri teljes formáját, hiszen a napelemtáblák és a közepes nyereségű antenna, valamint a 10,6 méter hosszú, magnetométerhez tartozó rúd is telepítésre került az elmúlt időszakban. A soron következő RIME (Radar for Icy Moons Exploration) radar telepítése azonban nem a terveknek megfelelően zajlik, ugyanis az üzembe helyezés első hetében a 16 méter hosszú antennájával probléma merült fel, mely hibajelenség megakadályozza, hogy teljesen leoldódjon a tartókonzolról. Természetesen a kiszabadításán továbbra is dolgoznak, és az ESA misszióirányító csapatai, valamint a különféle partnerek számos ötletet tartogatnak megoldásként.

Telepítésre várva. Forrás: ESA

Maga az antenna egyébként napról napra több jelét mutatja a mozgásnak, amit a fedélzeti kamerának köszönhetően folyamatosan nyomon követhető. A felvételek arról árulkodnak, hogy a rúd a teljes hosszának nagyjából egyharmadát érte már el. A jelenlegi vezető elmélet szerint egy aprócska, beszorult csap állhatja útját az antenna teljes kibontásának.

Különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a fontos műszert kimozdítsák jelenlegi helyzetéből. Ezek közé tartozik egy hajtómű-gyújtás, hogy az űrszondát egy kicsit „megrázzák”, majd egy sor forgatási manőver, mellyel felmelegítenék a tartószerkezetet és a radart, hiszen azok jelenleg árnyékban vannak.

A tervezett üzembe helyezésből még két hónap van hátra, így a csapatoknak bőven van idejük a RIME telepítési problémájának végére járni, valamint folytatni a munkát a tudományos vizsgálatokhoz szükséges műszercsomag többi tagjával.

A RIME antenna. Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye