Folytatják a JUICE űrszonda RIME radarjának kibontását

Kapcsolódó

A nap képe #1389 – Bahama-szigetek

A Nemzetközi Űrállomásról készített felvétel a Bahama-szigetekről.

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A JUICE űrszonda hamarosan elnyeri teljes formáját, hiszen a napelemtáblák és a közepes nyereségű antenna, valamint a 10,6 méter hosszú, magnetométerhez tartozó rúd is telepítésre került az elmúlt időszakban. A soron következő RIME (Radar for Icy Moons Exploration) radar telepítése azonban nem a terveknek megfelelően zajlik, ugyanis az üzembe helyezés első hetében a 16 méter hosszú antennájával probléma merült fel, mely hibajelenség megakadályozza, hogy teljesen leoldódjon a tartókonzolról. Természetesen a kiszabadításán továbbra is dolgoznak, és az ESA misszióirányító csapatai, valamint a különféle partnerek számos ötletet tartogatnak megoldásként.

Telepítésre várva. Forrás: ESA

Maga az antenna egyébként napról napra több jelét mutatja a mozgásnak, amit a fedélzeti kamerának köszönhetően folyamatosan nyomon követhető. A felvételek arról árulkodnak, hogy a rúd a teljes hosszának nagyjából egyharmadát érte már el. A jelenlegi vezető elmélet szerint egy aprócska, beszorult csap állhatja útját az antenna teljes kibontásának.

Különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a fontos műszert kimozdítsák jelenlegi helyzetéből. Ezek közé tartozik egy hajtómű-gyújtás, hogy az űrszondát egy kicsit „megrázzák”, majd egy sor forgatási manőver, mellyel felmelegítenék a tartószerkezetet és a radart, hiszen azok jelenleg árnyékban vannak.

A tervezett üzembe helyezésből még két hónap van hátra, így a csapatoknak bőven van idejük a RIME telepítési problémájának végére járni, valamint folytatni a munkát a tudományos vizsgálatokhoz szükséges műszercsomag többi tagjával.

A RIME antenna. Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye