Folytatják a JUICE űrszonda RIME radarjának kibontását

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

A JUICE űrszonda hamarosan elnyeri teljes formáját, hiszen a napelemtáblák és a közepes nyereségű antenna, valamint a 10,6 méter hosszú, magnetométerhez tartozó rúd is telepítésre került az elmúlt időszakban. A soron következő RIME (Radar for Icy Moons Exploration) radar telepítése azonban nem a terveknek megfelelően zajlik, ugyanis az üzembe helyezés első hetében a 16 méter hosszú antennájával probléma merült fel, mely hibajelenség megakadályozza, hogy teljesen leoldódjon a tartókonzolról. Természetesen a kiszabadításán továbbra is dolgoznak, és az ESA misszióirányító csapatai, valamint a különféle partnerek számos ötletet tartogatnak megoldásként.

Telepítésre várva. Forrás: ESA

Maga az antenna egyébként napról napra több jelét mutatja a mozgásnak, amit a fedélzeti kamerának köszönhetően folyamatosan nyomon követhető. A felvételek arról árulkodnak, hogy a rúd a teljes hosszának nagyjából egyharmadát érte már el. A jelenlegi vezető elmélet szerint egy aprócska, beszorult csap állhatja útját az antenna teljes kibontásának.

Különböző lehetőségek állnak rendelkezésre, hogy a fontos műszert kimozdítsák jelenlegi helyzetéből. Ezek közé tartozik egy hajtómű-gyújtás, hogy az űrszondát egy kicsit „megrázzák”, majd egy sor forgatási manőver, mellyel felmelegítenék a tartószerkezetet és a radart, hiszen azok jelenleg árnyékban vannak.

A tervezett üzembe helyezésből még két hónap van hátra, így a csapatoknak bőven van idejük a RIME telepítési problémájának végére járni, valamint folytatni a munkát a tudományos vizsgálatokhoz szükséges műszercsomag többi tagjával.

A RIME antenna. Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye