Folytatódik a Lunar Flashlight javítási kísérlete

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A NASA csapata, mely az űreszközre szakosodott, továbbra is dolgozik a Lunar Flashlight nem megfelelően működő meghajtórendszerének javításán. Ehhez egy olyan módszert dolgoztak ki, amellyel az űreszköz négy hajtóművének egyikét nagyobb tolóerőre lehet bírni.

A JPL, a Georgia Tech, és a Marshall Space Flight Center munkatársai által kidolgozott eljárás lényege, hogy a rendszer szelepeinek nyitása és zárása közben az üzemanyag-szivattyú nyomását jóval a működési határérték felé növelik, mellyel egyúttal megpróbálják megtisztítani a hajtóművek üzemanyagvezetékeit is a feltételezett elzáródásoktól. Miután az űreszköz egyik hajtóművénél sikerült némi javulást elérni, a csapat most a másik három hajtóművel próbálkozik több kevesebb sikerrel, hiszen azok nem következetesen generálják az említett, nagyobb mértékű tolóerőt.

A Lunar Flashlight jelenleg több mint félmillió kilométerre tartózkodik a Földtől. Az ügynökség által közölt információk szerint továbbra is jól teljesítenek a rendszerei, ám ahhoz hogy érdemben használhatóak legyenek, fontos a megfelelő pályára állás. Utóbbihoz pedig elengedhetetlen, hogy a szükséges tolóerő megbízhatóbb módon álljon rendelkezésre.

Forrás: NASA/JPL
Dark mode powered by Night Eye