Folytatódik a nukleáris meghajtású űrhajók fejlesztése

Kapcsolódó

A nap képe #1050 – Budapest a Sentinel-2 szemével

Az alábbi Sentinel-2 által készített hamis színes felvételen Budapest...

Földünk az űrből: Graham Coast, Antarktisz

Az Antarktiszi-félsziget nyugati oldalán fekvő Graham Coast jeges tája...

Megkezdődött a VIPER holdjáró építése

Miközben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek a rover prototípusával,...

A nap képe #1049 /Starship fejlesztés/ – Starship full stack

Starship full stack, azaz egy teljes Starship-rendszer, miután 2022....

58 éve: Alekszej Leonov végrehajtotta a világ első űrsétáját

1965. március 18-án a kétszemélyes, zsilipkamrával ellátott Voszhod-2 űrhajóból,...

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) május 4-én tette közzé ajánlattételi felhívását, hogy a nukleáris meghajtással kapcsolatos projektjük következő szakaszába léphessenek. A pályázatok benyújtásának határideje augusztus 5.

A több mint egy évvel ezelőtt indult program a DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) nevet viseli, melynek első fázisában a DARPA kiválasztotta a General Atomics által kifejlesztett hajtómű-reaktor előzetes tervét. Emellett kiválasztottak két űrhajótervet is, amiket a Blue Origin és a Lockheed Martin szolgáltatott. A projekt második szakaszában a nukleáris termikus hajtómű fejlesztésére, gyártására és összeszerelésére fognak fókuszálni. A DARPA szóvivője a Spacenews-nak elmondta, hogy a verseny teljes mértékben nyílt, és nem korlátozódik le az első szakaszban részt vevő cégekre, továbbá hozzátette, hogy várhatóan egyetlen nyertest választanak majd ki. A hajtómű megépítése és validálása után következhet a harmadik fázis, melyben az orbitális tesztrepülés előkészítésére és végrehajtására fognak koncentrálni. A űrben történő repülési demonstráció céldátumát 2026-ra tűzték ki.

Forrás: DARPA

A DARPA legfőbb célja ezzel a projekttel, hogy sikeresen demonstráljon egy olyan hajtóművet, amely képes nagy távolságok megtételére. A NASA szintén részt vesz a programban, azzal a céllal, hogy ezt a fajta meghajtást felhasználhassák a hosszú távú emberes űrrepülésekhez.

Dark mode powered by Night Eye