Folytatódik a nukleáris meghajtású űrhajók fejlesztése

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

A DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) május 4-én tette közzé ajánlattételi felhívását, hogy a nukleáris meghajtással kapcsolatos projektjük következő szakaszába léphessenek. A pályázatok benyújtásának határideje augusztus 5.

A több mint egy évvel ezelőtt indult program a DRACO (Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations) nevet viseli, melynek első fázisában a DARPA kiválasztotta a General Atomics által kifejlesztett hajtómű-reaktor előzetes tervét. Emellett kiválasztottak két űrhajótervet is, amiket a Blue Origin és a Lockheed Martin szolgáltatott. A projekt második szakaszában a nukleáris termikus hajtómű fejlesztésére, gyártására és összeszerelésére fognak fókuszálni. A DARPA szóvivője a Spacenews-nak elmondta, hogy a verseny teljes mértékben nyílt, és nem korlátozódik le az első szakaszban részt vevő cégekre, továbbá hozzátette, hogy várhatóan egyetlen nyertest választanak majd ki. A hajtómű megépítése és validálása után következhet a harmadik fázis, melyben az orbitális tesztrepülés előkészítésére és végrehajtására fognak koncentrálni. A űrben történő repülési demonstráció céldátumát 2026-ra tűzték ki.

Forrás: DARPA

A DARPA legfőbb célja ezzel a projekttel, hogy sikeresen demonstráljon egy olyan hajtóművet, amely képes nagy távolságok megtételére. A NASA szintén részt vesz a programban, azzal a céllal, hogy ezt a fajta meghajtást felhasználhassák a hosszú távú emberes űrrepülésekhez.

Dark mode powered by Night Eye