Folytatódnak a Vulcan első repülésének előkészületei

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Tovább folytatódnak a United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur rakétájának első repülésének előkészületei, melyre 2023 első negyedévében kerülhet sor. Október 16-án ugyanis megérkezett a Vulcan két, Graphite Epoxy Motor (GEM) 63XL típusú szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétája (SRB) a Cape Canaveral Űrhaderőbázisra.

Az ULA a Vulcan konstrukcióban korábban az Atlas és a Delta rakétákon már bevált technológiákat használ, azokat némileg továbbfejlesztve. A GEM hajtóművek korábban számos esetben járultak hozzá a sikeres küldetésekhez ezeken a rakétákon. Az Atlas-V által 2020 óta sikeresen használt GEM 63 gyorsítórakéták, egyenként 1,6 meganewton tolóerőt generáltak kb. 94 másodpercig tartó működésük során. A legújabb GEM 63XL az eddigi legerősebb változat: az 1,6 méter átmérőjű és 21 méter hosszúságú motorok mindegyike több mint 45 360 kg szilárd hajtóanyaggal van töltve, hogy maximum 2,1 meganewton tolóerőt legyenek képesek leadni 84 másodpercig tartó működésük során, ami lehetővé teszi a nagyobb hasznos terhek szállítását. Minden GEM 63XL gyorsítórakéta fix (azaz nem mozgatható) fúvókával rendelkezik. .

A Vulcan különböző konfigurációkban, kettő, négy vagy hat gyorsítórakétával indítható az egyes küldetések igényeitől függően. Az első misszió során két SRB-t használnak majd, így a rakéta teljes tolóereje 8,9 meganewton lesz, melyből a két segédrakéta összesen 4,2 meganewton tolóerőt biztosít majd.

A GEM 63XL szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták. – Képek forrása: United Launch Alliance (ULA)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye