Folytatódnak a Vulcan első repülésének előkészületei

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

Tovább folytatódnak a United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur rakétájának első repülésének előkészületei, melyre 2023 első negyedévében kerülhet sor. Október 16-án ugyanis megérkezett a Vulcan két, Graphite Epoxy Motor (GEM) 63XL típusú szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétája (SRB) a Cape Canaveral Űrhaderőbázisra.

Az ULA a Vulcan konstrukcióban korábban az Atlas és a Delta rakétákon már bevált technológiákat használ, azokat némileg továbbfejlesztve. A GEM hajtóművek korábban számos esetben járultak hozzá a sikeres küldetésekhez ezeken a rakétákon. Az Atlas-V által 2020 óta sikeresen használt GEM 63 gyorsítórakéták, egyenként 1,6 meganewton tolóerőt generáltak kb. 94 másodpercig tartó működésük során. A legújabb GEM 63XL az eddigi legerősebb változat: az 1,6 méter átmérőjű és 21 méter hosszúságú motorok mindegyike több mint 45 360 kg szilárd hajtóanyaggal van töltve, hogy maximum 2,1 meganewton tolóerőt legyenek képesek leadni 84 másodpercig tartó működésük során, ami lehetővé teszi a nagyobb hasznos terhek szállítását. Minden GEM 63XL gyorsítórakéta fix (azaz nem mozgatható) fúvókával rendelkezik. .

A Vulcan különböző konfigurációkban, kettő, négy vagy hat gyorsítórakétával indítható az egyes küldetések igényeitől függően. Az első misszió során két SRB-t használnak majd, így a rakéta teljes tolóereje 8,9 meganewton lesz, melyből a két segédrakéta összesen 4,2 meganewton tolóerőt biztosít majd.

A GEM 63XL szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták. – Képek forrása: United Launch Alliance (ULA)

Dark mode powered by Night Eye