Folytatódnak a Vulcan első repülésének előkészületei

Kapcsolódó

Beszámoló a Holnap határa workshopról

Kővágó Angéla vendégírónk ismét egy érdekes eseményen vett részt,...

A nap képe #1055 – Sodródó felhők a Marson

A Perseverance marsjáró 2023. március 18-án felvételt készített az...

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

Tovább folytatódnak a United Launch Alliance (ULA) Vulcan Centaur rakétájának első repülésének előkészületei, melyre 2023 első negyedévében kerülhet sor. Október 16-án ugyanis megérkezett a Vulcan két, Graphite Epoxy Motor (GEM) 63XL típusú szilárd hajtóanyagú gyorsítórakétája (SRB) a Cape Canaveral Űrhaderőbázisra.

Az ULA a Vulcan konstrukcióban korábban az Atlas és a Delta rakétákon már bevált technológiákat használ, azokat némileg továbbfejlesztve. A GEM hajtóművek korábban számos esetben járultak hozzá a sikeres küldetésekhez ezeken a rakétákon. Az Atlas-V által 2020 óta sikeresen használt GEM 63 gyorsítórakéták, egyenként 1,6 meganewton tolóerőt generáltak kb. 94 másodpercig tartó működésük során. A legújabb GEM 63XL az eddigi legerősebb változat: az 1,6 méter átmérőjű és 21 méter hosszúságú motorok mindegyike több mint 45 360 kg szilárd hajtóanyaggal van töltve, hogy maximum 2,1 meganewton tolóerőt legyenek képesek leadni 84 másodpercig tartó működésük során, ami lehetővé teszi a nagyobb hasznos terhek szállítását. Minden GEM 63XL gyorsítórakéta fix (azaz nem mozgatható) fúvókával rendelkezik. .

A Vulcan különböző konfigurációkban, kettő, négy vagy hat gyorsítórakétával indítható az egyes küldetések igényeitől függően. Az első misszió során két SRB-t használnak majd, így a rakéta teljes tolóereje 8,9 meganewton lesz, melyből a két segédrakéta összesen 4,2 meganewton tolóerőt biztosít majd.

A GEM 63XL szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéták. – Képek forrása: United Launch Alliance (ULA)

Dark mode powered by Night Eye