Folytatódnak az Artemis-program előkészületei

Kapcsolódó

Diákok segítségével épült műholdakkal indul az Alpha rakéta

Jelen tervek szerint június utolsó napjaiban kerül sor az...

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Megérkezett abba a szerelőüzembe az Artemis-I küldetés keretében induló Orion kapszula, ahol felszerelik rá a repülésmegszakító rendszert.

A repülésmegszakító rendszer (balra) és az Orion űrhajó (jobbra). Forrás: NASA

Ennek első részeként négy panelt szerelnek fel az űrhajóra, ez a védőburkolati egység. Ennek a feladata lesz megvédeni az űrhajót a hőtől, az aerodinamikai nyomástól és az egyéb indítás, emelkedés során jelentkező környezeti hatásoktól.

Ezt követi a pirotechnikai eszközök és a hajtóművek integrálása a szerelvény tetejére.Ezeknek a feladata az lesz, hogy probléma esetén elhúzzák az Orion űrhajót a rakétától, a helyzetszabályozó hajtóművek segítségével pedig olyan irányba állítsa a kapszulát, hogy az ejtőernyői segítségével puha landolást hajthasson végre az Atlanti-óceánon. Amennyiben az emelkedés során nem lesz szükség a rendszerre, az leválik a kapszuláról.

A szerelési munkálatok végeztével az Oriont átviszik a Vertical Assembly Buildingbe (VAB-be), és ráhelyezik az SLS rakétára.

Az Artemis-I előrehaladásának állapota. Forrás: NASA

Ezzel párhuzamosan a későbbi Artemis-programhoz is zajlanak az előkészületek. A Stennis Űrközpontban újabb tesztet hajtanak végre egy RS-25 hajtóművel. Az eseményt Facebook-on élőben fogják közvetíteni.

Az SLS felépítése és az első 4 Artemis-küldetéshez használt RS-25 hajtómű. Forrás: Aerojet Rocketdyne

Az Artemis-program kezdeti szakaszában a 16 hajtóműből mindössze 2 hajtómű van, amelyek első alkalommal fognak a magasba emelkedni. A többi 14 db hajtómű korábban az STS-rendszer részét képezték, az űrsiklókra szerelve teljesítettek küldetéseket és tértek vissza a világűrből. Az Artemis-programban azonban a hajtóműveket már nem használják egynél több alkalommal, tehát lényegében (sajnálatos módon) egy többször is újra felhasználható hajtóművet egyszer használatossá alakítanak át.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye