Folytatódnak az Artemis-program előkészületei

Kapcsolódó

A SpaceX harmadjára vetette be ugyanazt a Falcon-9 hordozót két hónap alatt

A B1077 jelű rakétának elég sűrű a menetrendje. Ez a...

A nap képe #1060 – A JUICE űrszonda tankolása

Az Európai Űrügynökség JUICE űrszondájának üzemanyaggal való feltöltése.

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Megérkezett abba a szerelőüzembe az Artemis-I küldetés keretében induló Orion kapszula, ahol felszerelik rá a repülésmegszakító rendszert.

A repülésmegszakító rendszer (balra) és az Orion űrhajó (jobbra). Forrás: NASA

Ennek első részeként négy panelt szerelnek fel az űrhajóra, ez a védőburkolati egység. Ennek a feladata lesz megvédeni az űrhajót a hőtől, az aerodinamikai nyomástól és az egyéb indítás, emelkedés során jelentkező környezeti hatásoktól.

Ezt követi a pirotechnikai eszközök és a hajtóművek integrálása a szerelvény tetejére.Ezeknek a feladata az lesz, hogy probléma esetén elhúzzák az Orion űrhajót a rakétától, a helyzetszabályozó hajtóművek segítségével pedig olyan irányba állítsa a kapszulát, hogy az ejtőernyői segítségével puha landolást hajthasson végre az Atlanti-óceánon. Amennyiben az emelkedés során nem lesz szükség a rendszerre, az leválik a kapszuláról.

A szerelési munkálatok végeztével az Oriont átviszik a Vertical Assembly Buildingbe (VAB-be), és ráhelyezik az SLS rakétára.

Az Artemis-I előrehaladásának állapota. Forrás: NASA

Ezzel párhuzamosan a későbbi Artemis-programhoz is zajlanak az előkészületek. A Stennis Űrközpontban újabb tesztet hajtanak végre egy RS-25 hajtóművel. Az eseményt Facebook-on élőben fogják közvetíteni.

Az SLS felépítése és az első 4 Artemis-küldetéshez használt RS-25 hajtómű. Forrás: Aerojet Rocketdyne

Az Artemis-program kezdeti szakaszában a 16 hajtóműből mindössze 2 hajtómű van, amelyek első alkalommal fognak a magasba emelkedni. A többi 14 db hajtómű korábban az STS-rendszer részét képezték, az űrsiklókra szerelve teljesítettek küldetéseket és tértek vissza a világűrből. Az Artemis-programban azonban a hajtóműveket már nem használják egynél több alkalommal, tehát lényegében (sajnálatos módon) egy többször is újra felhasználható hajtóművet egyszer használatossá alakítanak át.

Dark mode powered by Night Eye