Folytatódott a James Webb űrtávcső beüzemelése

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Miután elkezdődött a James Webb űrtávcső 18 szegmensből álló főtükrének beállítása, folytatódott az eszköz üzembe helyezése. A következő műveletet a Kanadai Űrügynökség (CSA – Canadian Space Agency) által kifejlesztett Fine Guidance Sensor (FGS) hajtotta végre, miután sikeresen elvégezte az első irányzó műveletet. A műszer lehetővé teszi a Webb számára a pontos irányzást. Feladata, hogy a távcső finom mozgatási tükrét az úgynevezett vezércsillag segítségével nagy pontossággal a megfelelő irányban tartsa, miközben az adott objektumot vizsgálja, órákon, vagy napokon át.

René Doyon és Nathalie Ouellette a Montréali Egyetem munkatársai elmondták: „Annak érdekében, hogy a Webb folyamatosan a kijelölt célpontokon maradjon, az FGS másodpercenként 16-szor méri meg a látómezejében lévő vezércsillag pontos helyzetét, és másodpercenként körülbelül háromszor küld kiigazításokat a teleszkóp finom irányítótükrének. A gyorsaság mellett az FGS-nek hihetetlenül precíznek is kell lennie. Az a pontosság, amellyel egy objektum irányváltozását érzékelni képes, egyenértékű azzal, mintha egy New York-i ember képes lenne látni egy 500 kilométerre lévő kanadai határon pislogó ember szemmozgását.”

A James Webb űrtávcső beállítása tehát egyelőre a tervek szerint halad, nemrégiben egy képet is küldött, melyen a főtükre látható.

A Fine Guidance Sensor (FGS) – Kép forrása: NASA

A James Webb űrtávcsőről szóló további cikkeink:

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye