Folytatódott a James Webb űrtávcső beüzemelése

Kapcsolódó

Egyre közelebb az 50. repüléséhez az Ingenuity

Az Ingenuity ismét egy sikeres repülésen van túl,  mely...

Újabb sikeres indítás a kínai Kuajcsou-1A rakéta neve mellett

Tavaly december óta először hajtottak végre ismét küldetést a...

Brit kommunikációs és navigációs szolgáltatások a Holdon

Az új finanszírozás az ESA Moonlight programjának a része, melynek célja, hogy 2028-tól új műholdkonstellációt állítsanak Hold körüli pályára.

Hold körüli pályán a HAKUTO-R

Nem régiben számoltunk be az első ispace küldetés fejleményeiről, ...

A nap képe #1052 – Irizáló felhők a Marson

A Curiosity marsjáró 2023. január 27-én napnyugta után rögzítette...

Miután elkezdődött a James Webb űrtávcső 18 szegmensből álló főtükrének beállítása, folytatódott az eszköz üzembe helyezése. A következő műveletet a Kanadai Űrügynökség (CSA – Canadian Space Agency) által kifejlesztett Fine Guidance Sensor (FGS) hajtotta végre, miután sikeresen elvégezte az első irányzó műveletet. A műszer lehetővé teszi a Webb számára a pontos irányzást. Feladata, hogy a távcső finom mozgatási tükrét az úgynevezett vezércsillag segítségével nagy pontossággal a megfelelő irányban tartsa, miközben az adott objektumot vizsgálja, órákon, vagy napokon át.

René Doyon és Nathalie Ouellette a Montréali Egyetem munkatársai elmondták: „Annak érdekében, hogy a Webb folyamatosan a kijelölt célpontokon maradjon, az FGS másodpercenként 16-szor méri meg a látómezejében lévő vezércsillag pontos helyzetét, és másodpercenként körülbelül háromszor küld kiigazításokat a teleszkóp finom irányítótükrének. A gyorsaság mellett az FGS-nek hihetetlenül precíznek is kell lennie. Az a pontosság, amellyel egy objektum irányváltozását érzékelni képes, egyenértékű azzal, mintha egy New York-i ember képes lenne látni egy 500 kilométerre lévő kanadai határon pislogó ember szemmozgását.”

A James Webb űrtávcső beállítása tehát egyelőre a tervek szerint halad, nemrégiben egy képet is küldött, melyen a főtükre látható.

A Fine Guidance Sensor (FGS) – Kép forrása: NASA

A James Webb űrtávcsőről szóló további cikkeink:

Dark mode powered by Night Eye