Folytatódott a James Webb űrtávcső beüzemelése

Kapcsolódó

A Csang’e-8 küldetés nyersanyag-felhasználási tervei a Hold déli pólusánál

A Kínai Nemzeti Űrhivatal a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatta...

Legkorábban csak 2024 végén repülhet újra az európai Vega-C rakéta

Tegnap zárult le a június végi földi hajtóműteszt hibájának...

A nap képe #1246 /Apollo és Artemis/ – Űrhajók

Balra az Apollo-6 küldetés űrhajóját készítik fel, hogy a...

A Perseverance ismét megörökített egy porördögöt

A Marson tevékenykedő Perseverance jókor volt jó helyen, hiszen...

Az évtized végéig hosszabbítják meg a New Horizons küldetést

Az Osiris-APEX mellett így egy újabb űrszonda is még...

Miután elkezdődött a James Webb űrtávcső 18 szegmensből álló főtükrének beállítása, folytatódott az eszköz üzembe helyezése. A következő műveletet a Kanadai Űrügynökség (CSA – Canadian Space Agency) által kifejlesztett Fine Guidance Sensor (FGS) hajtotta végre, miután sikeresen elvégezte az első irányzó műveletet. A műszer lehetővé teszi a Webb számára a pontos irányzást. Feladata, hogy a távcső finom mozgatási tükrét az úgynevezett vezércsillag segítségével nagy pontossággal a megfelelő irányban tartsa, miközben az adott objektumot vizsgálja, órákon, vagy napokon át.

René Doyon és Nathalie Ouellette a Montréali Egyetem munkatársai elmondták: „Annak érdekében, hogy a Webb folyamatosan a kijelölt célpontokon maradjon, az FGS másodpercenként 16-szor méri meg a látómezejében lévő vezércsillag pontos helyzetét, és másodpercenként körülbelül háromszor küld kiigazításokat a teleszkóp finom irányítótükrének. A gyorsaság mellett az FGS-nek hihetetlenül precíznek is kell lennie. Az a pontosság, amellyel egy objektum irányváltozását érzékelni képes, egyenértékű azzal, mintha egy New York-i ember képes lenne látni egy 500 kilométerre lévő kanadai határon pislogó ember szemmozgását.”

A James Webb űrtávcső beállítása tehát egyelőre a tervek szerint halad, nemrégiben egy képet is küldött, melyen a főtükre látható.

A Fine Guidance Sensor (FGS) – Kép forrása: NASA

A James Webb űrtávcsőről szóló további cikkeink:

Dark mode powered by Night Eye