Folytatódott a JWST tükreinek beállítása

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A James Webb űrtávcső tükörbeállításának 2. és 3. fázisa is sikeresen befejeződött az összesen 7 lépcsőből álló műveletsorból – tette közzé az Európai űrügynökség (ESA). Ezen fázisok – a szegmens-kiigazítás, és a képhalmozás – befejeztével elkezdték a tükrök pozíciójának kisebb korrekcióit is.

Miután az 1. fázis, a szegmensképek azonosítása befejeződött, a JWST csapata apró kiigazításokkal finomította az egyes tükörszegmensek képét, miközben a Webb segédtükrének beállítását is megváltoztatták. Ennek a folyamatnak (amelyet szegmens-kiigazításnak neveznek) a befejezése kulcsfontosságú lépés volt a 3. fázis megkezdése előtt.

A szegmens-kiigazítás sikeres elvégzése után készült kép. – Forrás: ESA

A szegmensképek azonosítását követően megtörtént a szegmens-kiigazítás is. Fenti kép az előtte-utána állapotot mutatja. – Kép forrása: ESA

Következő lépésként az egyes tükrök által készített képeket egymásra helyezték, így a szegmensekből származó fény fotonjait a NIRCam érzékelőjének ugyanarra a pontjába juttatták. A folyamat során, amelyet „Image Stacking”-nek neveznek (magyarul képhalmozásnak lehetne fordítani) a JWST csapata egyszerre hat tükör aktiválásával parancsba adta, hogy úgy állítsák át a fényüket, hogy azok fedjék egymást.

A csillag fénye az Image Stacking után. – Kép forrása: ESA

Bár a képhalmozás a csillagról érkező összes fényt egy pontra helyezte a NIRCam detektorán, a tükörszegmensek még mindig 18 kis távcsőként működnek, nem pedig egyetlen nagy távcsőként. A szegmenseket most a fény hullámhosszánál kisebb pontossággal kell egymáshoz igazítani. Ehhez a kutatócsoportnak a tükörbeállítás folyamatának negyedik fázisát, az úgynevezett „Coarse Phasing”-et kell elvégeznie. Ennek során a NIRCam segítségével 20 különálló tükörszegmens-párosítás fényspektrumát rögzítik. Ez segít a csapatnak azonosítani és korrigálni a tükörszegmensek közötti függőleges elmozdulást, illetve a magasságukban mutatkozó különbségeket. Ezáltal az elkövetkező hetekben az egyetlen csillagfénypont fokozatosan élesebbé válik.

A teljes beállítási folyamat a következő szakaszokból áll:

  1. Segment Image Identification – „szegmensképek azonosítása”, a főtükröt a HD 84406 csillag irányába mozgatják, és több felvételt készítenek, ami alapján azonosítani tudják a 18 szegmens által készített felvételeket. – Sikeresen befejezve
  2. Segment Alignment – a tükörszegmensek nagyobb pozicionálási hibáinak kiigazítása. – Sikeresen befejezve
  3. Image Stacking – a tükörszegmensek által készített képek egymásra helyezése és a szegmensek mozgatása, hogy a beérkező fény egy helyre essen, és egységes képet tudjon készíteni a teleszkóp. – Sikeresen befejezve
  4. Coarse Phasing – bár az előző szakaszban már a beérkező fény egy helyre érkezik, de a JWST ekkor még mindig 18 különálló teleszkópként üzemel. Ebben a szakaszban a szegmenseket helyzetét függőleges irányban finomítják három alkalommal. – Folyamatban
  5. Fine Phasing – további finomhangolás, amit szintén három alkalommal végeznek el, mindig egy „Coarse Phasing” művelet után. Ilyen finomhangolást a JWST élettartama alatt többször is végrehajtanak majd. A „Fine Phasing”-hez a tudományos műszerekben lévő optikai elemeket használják.
  6. Telescope Alignment Over Instrument Fields of View – a „Fine Phasing” után a NIRCam látómezeje teljesen beállításra került, ebben a szakaszban a többi kamera és spektrométer képének élesítését végzik el.
  7. Iterate Alignment for Final Correction – az utolsó lépés a JWST beüzemelésében, a maradék kisebb pozícionálási hibák kijavítása.

Továbbiak a témában

A James Webb űrtávcső története

A James Webb űrtávcső felépítése és főbb technikai adatai

A James Webb űrtávcső útja a felbocsátástól az első képekig 1. rész

A James Webb űrtávcső útja a felbocsátástól az első képekig 2. rész

A James Webb űrtávcső tudományos munkája és ehhez használt műszerei

A JWST építése képekben

James Webb űrtávcső hírfolyam (az indítástól a teljes kicsomagolásig)

A JWST megérkezése az L2 pontra

Elkezdték beüzemelni a JWST műszereit

JWST: Az első fény

James Webb űrteleszkóp: Szelfi és első képek

Folytatódott a James Webb űrtávcső beüzemelése

JWST: Alakul a főtükör szegmenseinek a beállítása

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye