Folytatódott az Artemis-program tesztsorozata

Kapcsolódó

A B1060 jelű Falcon-9 is teljesítette 17. repülését

A B1058 után a B1060 jelzéssel ellátott Falcon-9-es is...

A nap képe #1237 – Gateway to Mars

"Gateway to Mars" - azaz S25 és B9 az...

Újabb teszteket hajtott végre a Sierra Space a felfújható moduljával

A Sierra Space szeptember 20-án jelentette be, hogy újabb,...

Frank Rubio a NASA új rekordere

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio...

Újabb műszaki hiba miatt csúszik az Ariane-6 következő tesztje

A szeptember eleji sikeres hajtóműtesztek után úgy tűnhetett, végre...

A NASA csütörtökön negyedik alkalommal hajtotta végre az Orion kapszula ejtési-, és az RS-25 hajtómű Hot Fire tesztjét, ezzel folytatva a felkészülést az Artemis-program keretében.

Az Orion kapszula tesztjéhez ezúttal is a Langley Kutatóközpont mesterséges medencéjét használták. A 4 részes tesztsorozat utolsó próbáján a kabint a becsapódási ponthoz képest 45 méterről hátrébb és közel 20 méteres magasságból indították el, majd hozzávetőlegesen 60 km/h-val csapódott a vízbe.

A vízbe csapódás pillanata. Forrás: NASA

Az első három teszt során a kapszulát egyenesen ejtették le bizonyos magasságból, ezúttal viszont azt tesztelték, hogy a kabin mennyire marad stabil, ha valamilyen hiba miatt a vízben felborulna, ezért oldalról, egy „hintázós” mozdulattal dobták a vízbe. A teszthez használt eszköz így élével ért vízbe, és rögtön át is fordult. A teszt sikerrel zárult, a próbák során gyűjtött adat az Artemis-II során használt kapszula szerkezetének véglegesítéséhez járul hozzá.

Az RS-25 hajtómű Hot Fire tesztjére a Stennis Űrközpont A-1 tesztállásán került sor, immár negyedik alkalommal a 7 részesre tervezett tesztsorozatból. A próba során az egyetlen hajtóművet 8 percen át, 111%-os teljesítménnyel működtették, ez a teszt is sikerrel zárult.

Az RS-25 hajtómű negyedik tesztje a Stennis Űrközpont A-1 tesztállásán. Forrás: NASADark mode powered by Night Eye