Folytatódott az Artemis-program tesztsorozata

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A NASA csütörtökön negyedik alkalommal hajtotta végre az Orion kapszula ejtési-, és az RS-25 hajtómű Hot Fire tesztjét, ezzel folytatva a felkészülést az Artemis-program keretében.

Az Orion kapszula tesztjéhez ezúttal is a Langley Kutatóközpont mesterséges medencéjét használták. A 4 részes tesztsorozat utolsó próbáján a kabint a becsapódási ponthoz képest 45 méterről hátrébb és közel 20 méteres magasságból indították el, majd hozzávetőlegesen 60 km/h-val csapódott a vízbe.

A vízbe csapódás pillanata. Forrás: NASA

Az első három teszt során a kapszulát egyenesen ejtették le bizonyos magasságból, ezúttal viszont azt tesztelték, hogy a kabin mennyire marad stabil, ha valamilyen hiba miatt a vízben felborulna, ezért oldalról, egy „hintázós” mozdulattal dobták a vízbe. A teszthez használt eszköz így élével ért vízbe, és rögtön át is fordult. A teszt sikerrel zárult, a próbák során gyűjtött adat az Artemis-II során használt kapszula szerkezetének véglegesítéséhez járul hozzá.

Az RS-25 hajtómű Hot Fire tesztjére a Stennis Űrközpont A-1 tesztállásán került sor, immár negyedik alkalommal a 7 részesre tervezett tesztsorozatból. A próba során az egyetlen hajtóművet 8 percen át, 111%-os teljesítménnyel működtették, ez a teszt is sikerrel zárult.

Az RS-25 hajtómű negyedik tesztje a Stennis Űrközpont A-1 tesztállásán. Forrás: NASAAds Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye