Folytatódott az SLS összeszerelése

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Látszólag jó ütemben halad az első SLS összeszerelése a Kennedy Űrközpontban lévő VAB (Vehichle Assembly Building) épületében, amely majd az Artemis-I küldetés keretében indulhat el a Holdhoz, a várakozások szerint még az idén. Tegnap ugyanis felszerelték azt a köztes adaptert, amely a központi fokozatot kapcsolja össze a felső fokozattal. Utóbbi a napokban szintén felbukkant a szerelőcsarnokban.

Az LVSA adapter ráemelése az SLS központi fokozatára. Forrás: NASA

A felső fokozat hivatalos neve ICPS, azaz Interim Cryogenic Propulsion Stage (köztes meghajtó fokozat), ennek a feladata lesz felgyorsítani az Orion kapszulát ahhoz, hogy elhagyhassa Föld körüli pályáját és az űrhajó megkezdhesse útját a Holdhoz.

Az ICPS a VAB-ben. Forrás: NASA

Az ICPS nem más, mint egy módosított DCSS (Delta Cryogenic Second Stage), a Delta-III, illetve Delta-IV rakéták második fokozata, amelyek már összesen 42 alkalommal repültek, 100%-os hatékonysággal. Az eredetihez képest többek között megnövelték a folyékony hidrogént tároló tartály méretét, valamint az elektromos és mechanikus felületeket kompatibilissá tették az SLS-el és az Orion űrhajóval. Az 5 méter átmérőjű, 13,7 méter magas fokozat 110,1 kilonewton tolóerőt tud kifejteni RL-10 típusú hajtóművével, ennek köszönhetően képes 39 422 km/h-es sebességre gyorsítani az Orion kapszulát, hogy maga mögött hagyhassa a Föld körüli pályát.

Infografika az ICPS-ről. Forrás: ULA

A ULA partnerséggel a Boeing vállalatával jelenleg az első három Artemis-küldetéshez biztosít ICPS-t, azonban ha a program sikeres lesz, ezeket valószínűleg még további egységek fogják követni.

Dark mode powered by Night Eye