Fontos földi teszten van túl a kínai Deep Blue Aerospace magáncég Nebula-1 rakétája

Kapcsolódó

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

Hivatalos sajtótájékoztatón is bemutatták Magyarország következő kutatóűrhajósát

Kapu Tibort és a tartalék kutatóűrhajóst, Cserényi Gyulát a...

A kilencből három hajtóművel összesen 200 másodperces hajtóműtesztet hajtottak végre.

Tegnap sikeres hajtóműtesztet teljesített a kínai Deep Blue Aerospace (továbbiakban DBA) nevű vállalat Nebula-1 újrahasználhatóként fejlesztett rakétájának rövidebb, csak földi tesztekhez gyártott első fokozata. A teszt során a kilenc hajtóműből hármat indítottak be és 200 másodpercig üzemeltettek, a művelet a cég közleménye szerint teljes sikerrel zárult. A mostani földi próbát már megelőzte egy egy hajtóműves, valamint egy rövidebb időtartamú három hajtóműves teszt. Mielőtt a Nebula-1-gyel kezdtek kísérletezni, a Nebula-M jelzésű méretarányos útkereső tesztrakétával hajtottak végre először 2021 augusztusába egy 10 méteres ugrást, majd 2022 májusában egy 1 km-es alacsony magasságú emelkedési-ereszkedési tesztet (Vertical Take-off Vertical Landing).

A 200 másodperces teszt során a rakéta minden rendszere megfelelően működött, és eközben többször hibátlanul sikerült beindítani, leállítani, majd újraindítani a három darab Thunder-R1 rakétamotort. A sikeres próbának köszönhetően a cég még tovább léphet, és immár a nagy magasságú tesztrepülésre készülhet a Nebula-1-gyel. 

A Deep Blue Aerospace Co., Ltd. 2016-ban jött létre, fő tevékenységi célja hordozórakéta-gyártás és indítási szolgáltatások biztosítása. Megalakulása óta a folyékony hajtóanyagú, újrahasználható rakéták fejlesztésére összpontosít az űrbe jutási képesség javítása, a költségek visszaszorítása és a gazdaságos üzemeltetés érdekében. A cég központja Nantung városában, Csiangszu tartományban található, de hajtómű kutatási-fejlesztési központtal rendelkezik Yizhuangban, illetve meghajtási tesztközponttal Jinanban. Jelenleg a Nebula-1 és a Nebula-2 nevű, közepes teherbírású, kerozin-oxigén hajtóanyagú, újrahasználható első fokozattal rendelkező rakétákat fejlesztik.

A Nebula-M tesztugrása 2022 májusában. Fotók: Deep Blue Aerospace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye