Foszfát jelenlétére figyeltek fel a Bennu kisbolygó kőzetmintáiban

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

Még 2023 októberében megjelentek az első eredmények a Bennu kisbolygó kőzetmintáiról, melyeket az OSIRIS-REx űrszondának köszönhetünk. A minap újabb fejlemény látott napvilágot a NASA által; az analizálásért felelős csapat megállapította, hogy az aszteroida tartalmazza a Naprendszerünk kialakulásának eredeti összetevőit. Az eddig közzétett információk alapján az űrszikla gazdag szénben és nitrogénben, valamint szerves vegyületekben, de egy „meglepetésre” is bukkantak, ugyanis a minta magnézium-nátrium-foszfátot is tartalmaz. Ez a jelenlét pedig arra utal, hogy az aszteroida egy régen letűnt, apró, primitív óceáni világról szakadhatott le.

Itt érdemes hozzáfűzni, hogy hasonló foszfátot találtak a japán Hajabusza-2 (Hayabusa-2) misszió által hazahozott, Ryugu aszteroidából származó mintákban, ám a most észlelt magnézium-nátrium-foszfát kiemelkedik tisztaságával. „A foszfátok jelenléte és állapota, valamint a Bennu más elemei és vegyületei az aszteroida vizes múltjára utalnak..” – mondta Dante Lauretta, a tanulmány társszerzője és az OSIRIS-REx vezető kutatója. „A Bennu potenciálisan egykor egy vizesebb világ része lehetett. Bár ez a hipotézis további vizsgálatokat igényel.” – tette hozzá.

És hogy mi várható a jövőben? Természetesen további elemzések, ugyanis az elkövetkező hónapokban több tucat laboratórium kapja meg az Egyesült Államokban és világszerte a Bennu-minta egy részét. Reméljük ezáltal hasonlóan érdekes információk derülnek ki az űrszikla múltjáról, párhuzamosan pedig Naprendszerünk több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtti kezdeti időszakáról.

A Bennu aszteroida mintájának egy apró töredéke mikroszkópos felvételeken. A bal felső képen megfigyelhetünk egy körülbelül 1 milliméteres, sötét Bennu-részecskét, amelynek külső kérge világos foszfátból áll. Forrás: NASA/JPL
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye