Francia páros startra készen

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Épségben megérkezett az Airbus Pléiades Neo földmegfigyelő műholdas konstellációjának két legújabb, és egyben utolsó darabja a dél-amerikai Guyana Űrközpontba. A nagy felbontású műholdakat a tervek szerint novemberben fogják pályára állítani egy Vega-C rakéta segítségével.

Az Airbus ezzel együtt a nagyjából 600 millió eurós Pléides Neo-program kiépítését is befejezheti, ugyanis a két utolsó műhold pályára állításával teljessé válik a vállalat műholdas rendszere. Az űreszközöket a franciaországi Toulouse-ból szállították át egy Antonov-124-es teherszállító fedélzetén a francia guyana-i Kourou-ba, majd onnan egyenesen az Arianespace egyik felkészítő hangárjába. A következő hetekben a mérnökök feltöltik a műholdakat a szükséges hajtóanyaggal, és pár végső teszt keretében megbizonyosodnak arról, hogy a páros készen áll a felbocsátásra.

A pályára állítással a francia Arianespace lett megbízva, a párost a nemrég szolgálatba álló Vega-C rakéta fogja útnak indítani. Az újgenerációs hordozóeszköz 2022. július 13-án repült először a VV21 tesztküldetésen, melynek keretében az olasz LARES-2 tudományos holdat, és további kisműholdakat juttatott egy közepes magasságban húzódó Föld körüli pályára.

Kép forrása: ESA/CNES/Arianespace – Photo Optique Video du CSG – B. Martin

A Pléiades Neo rendszer műholdjai egymáshoz viszonyítottan 180° eltérésű pályasíkban keringenek, így akár naponta többször is képesek lesznek egy adott földrajzi pontról űrfelvételeket készíteni. A hivatalos információk szerint az űreszközök akár 30 cm-es felbontású képek készítésére is alkalmasak, melyet részben polgári és katonai célokra is fel fognak használni. A hatalmas adatmennyiséget az European Data Relay Satellite (Európai műholdas adattovábbító rendszer) műholdakon keresztül fogják lesugározni a földi állomásokra, hasonlóan a NASA TDRS vagy az orosz Lucs műhold-konstellációkhoz. Összesen négy szatellitből áll a rendszer:

  • Pléiades Neo-3 – 2021. április 28. (üzemképes, de a fedélzeti rendszerek egy része meghibásodott)
  • Pléiades Neo-4 – 2022. augusztus 17. (üzemképes)
  • Pléiades Neo-5 – 2022 november (startra várakozik)
  • Pléiades Neo-6 – 2022 november (startra várakozik)

Kép forrása: Airbus – Noël Christ

Egy Pléaides Neo optikai műhold tömege nagyjából 920 kilogramm körül mozog. Az energiaellátásért két kihajtható kör alakú napelemtábla felel akkumulátorokkal ellátva. A meghajtásért és a precíz manőverezésért gázdinamikai fúvókák felelnek. A legújabb két műholdat a francia Airbus Defence and Space építette és üzemelteti, a többi Pléiades Neo műholdhoz hasonlóan.

A cég nyilatkozata szerint majdnem teljesen megegyező mind a négy űreszköz, két kivétellel: elsősorban kijavtották az első műhold rendszereiben tapasztalt hibákat, valamint a most novemberben induló 5-ös és 6-os számú darabokat már lézeres kommunikációs terminálokkal is felszerelték, amelyeknek köszönhetően egy áthaladás során jóval nagyobb mennyiségű adatot tudnak a földi központokba lesugározni.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye