Frank Rubio a NASA új rekordere

Kapcsolódó

A hónap 10. Starlink küldetésére került sor ma

Az újabb 23 műhold felbocsátására pedig a 10. útját...

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Szeptember 11-e óta új rekorder űrhajósa van Frank Rubio személyében a NASA-nak a Nemzetközi Űrállomáson egyhuzamban eltöltött időt tekintve. Az asztronauta Mark Vande Hei 355 napos rekordját adta át a múltnak, és immár egyedüli csúcstartóként növeli űrben töltött napjainak számát, hiszen még mindig az ISS-en tartózkodik. Rubio 2021. szeptember 21-én indult két orosz kozmonauta társával az űrállomásra a Szojuz MSz-22 űrhajóval az eredeti tervek szerint fél éves küldetésre, ám az űrhajóban észlelt szivárgás miatt mindhármuk küldetését meg kellett hosszabbítani, hiszen sem a NASA, sem a Roszkoszmosz nem kockáztathatta űrhajósaik életét a visszatérés során (erről ebben a cikkben írtunk részletesebben). Végül az MSz-23 lesz a visszatéréshez használt űrhajójuk, melyet csak teherszállítmánnyal indítottak, illetve az új személyzet is megérkezett múlt héten, így minden adott, hogy Rubio, Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin hazatérhessenek. Erre a jelenlegi tervek szerint szeptember 27-én kerül sor, így az amerikai űrhajós összesen 371 napot követően fog visszatérni a Földre.

A 47 éves amerikai űrhajós 2017-ben került kiválasztásra a NASA 22. osztályába, majd két éves kiképzést követően nevezték ki hivatásos asztronautának. Tavaly júliusban jelölték a Szojuz MSz-22 személyetébe az orosz-amerikai űrhajóscsere-program keretében. Végzettségét tekintve gyógyszerész és repülőorvis, így számos orvosi és egyéb tudományos kísérletet hajtott végre első küldetése során.

Fotó: NASA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye