Go for launch: zöld utat kapott két európai űrmisszió

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Az Európai Űrügynökség egy január 25-i ülés során hivatalosan is zöld utat adott a LISA, illetve az EnVision missziónak. A várhatóan 2030-as években induló tudományos küldetésekkel kapcsolatban így megkezdődhetnek az előkészületek, mely magában foglalja az építésért felelős cég kiválasztását. Az ügynökség elmondása alapján a LISA, illetve az EnVision űreszköz is egy Ariane-6 hordozórakéta rakterében foglal majd helyet.

A LISA, vagy hosszabb nevén a Laser Interferometer Space Antenna egy olyan űrobszervatórium, amelynek fő feladata a gravitációs hullámok észlelése lesz. Utóbbiak olyan események során jönnek létre, mint a szupermasszív fekete lyukak összeolvadása, vagy két, a Napunknál milliárdszor nagyobb fekete lyuk ütközése. A gravitációs hullámok tanulmányozása elősegítheti a világegyetem láthatatlan részeinek felfedezését.

A misszió várhatóan 2035-ben veheti kezdetét, és három űreszközből áll majd, amik egymástól mintegy 2,5 millió kilométerre, háromszög alakzatban fognak elhelyezkedni. Az észleléshez a LISA szabadon lebegő arany-platina kockapárokat fog használni, melyek az egyes űreszközök szívében lévő speciális üregben helyezkednek majd el. A gravitációs hullámok apró változásokat okoznak a kockák közötti távolságban, amelyet lézerinterferometria segítségével követnek nyomon.

Forrás: ESA

Az EnVision az ESA második Vénusz-missziója lesz a Venus Express után, ami több mint kilenc éven át gyűjtött adatokat. A szonda indítását 2031-re datálták, amely azzal a céllal utazik a Vénuszhoz, hogy mélyreható tanulmányozás után átfogó képet adjon a planéta történetéről és éghajlatáról. A küldetéshez hozzájárul a NASA is, akik egy szintetikus apertúrájú radarral, és a Deep Space Network mélyűri hálózattal segítik a munkát.

Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye