Go for launch: zöld utat kapott két európai űrmisszió

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

Az Európai Űrügynökség egy január 25-i ülés során hivatalosan is zöld utat adott a LISA, illetve az EnVision missziónak. A várhatóan 2030-as években induló tudományos küldetésekkel kapcsolatban így megkezdődhetnek az előkészületek, mely magában foglalja az építésért felelős cég kiválasztását. Az ügynökség elmondása alapján a LISA, illetve az EnVision űreszköz is egy Ariane-6 hordozórakéta rakterében foglal majd helyet.

A LISA, vagy hosszabb nevén a Laser Interferometer Space Antenna egy olyan űrobszervatórium, amelynek fő feladata a gravitációs hullámok észlelése lesz. Utóbbiak olyan események során jönnek létre, mint a szupermasszív fekete lyukak összeolvadása, vagy két, a Napunknál milliárdszor nagyobb fekete lyuk ütközése. A gravitációs hullámok tanulmányozása elősegítheti a világegyetem láthatatlan részeinek felfedezését.

A misszió várhatóan 2035-ben veheti kezdetét, és három űreszközből áll majd, amik egymástól mintegy 2,5 millió kilométerre, háromszög alakzatban fognak elhelyezkedni. Az észleléshez a LISA szabadon lebegő arany-platina kockapárokat fog használni, melyek az egyes űreszközök szívében lévő speciális üregben helyezkednek majd el. A gravitációs hullámok apró változásokat okoznak a kockák közötti távolságban, amelyet lézerinterferometria segítségével követnek nyomon.

Forrás: ESA

Az EnVision az ESA második Vénusz-missziója lesz a Venus Express után, ami több mint kilenc éven át gyűjtött adatokat. A szonda indítását 2031-re datálták, amely azzal a céllal utazik a Vénuszhoz, hogy mélyreható tanulmányozás után átfogó képet adjon a planéta történetéről és éghajlatáról. A küldetéshez hozzájárul a NASA is, akik egy szintetikus apertúrájú radarral, és a Deep Space Network mélyűri hálózattal segítik a munkát.

Forrás: ESA
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye