Gőzerővel folynak a Starship munkálatai

Kapcsolódó

A Falcon-9 B1067 tizedik startjával újabb Starlink műholdakat állított pályára

Ez a hét sem maradt Starlink-indítás nélkül, hiszen a...

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Lassan napi hírösszefoglalót kell írnunk, ha továbbra is ilyen ütemben haladnak a munkálatok a SpaceX Boca Chica-i telephelyén..

Nézzük is akkor, hogyan állunk jelenleg. Tegnap reggelre sikeresen befejezték a nyomástesztet az SN-4 prototípuson (katt ide az összefoglalónkért), mely után a következő lépés, hogy 1 db Raptor hajtóművet szerelnek az űrhajóra, mellyel egy statikus hajtóműtesztet (static fire) hajtanak végre. Ha ez sikeres lesz, következhet az első repülés, konkrétan egy ugrás 150 m magasra.

Naivan mi azt gondoltuk, hogy napokba telik, mire megkapja az SN-4 a hajtóművet és kezdődhet a tesztelés. Hát nagyon nem, ugyanis a Raptor beszerelése már a mai nap megkezdődött, holnap éjjelre pedig egy ún. “wet dress rehersal”-t, vagyis főpróbát tartanak a várhatóan pénteken esedékes hajtóműteszt előtt. Eközben a tesztállás közelében lévő metántartályokba is megérkezett a Raptor hajtómű üzemanyaga, melyek a Starhopper tavalyi tesztje óta üresen álltak. Azt se feledjük el, hogy a következő prototípus, az SN-5 is majdnem készen van, ez a tervek szerint 3 hajtóművet kap majd, és akár 20 km magasra is repülhet.

Irdatlan a tempó, amit a SpaceX diktál, de muszáj nekik, ha pár éven belül “hadrendbe” szeretnék állítani az űrhajót. Ugyanis ha a Starship bejön, és működni fog, az gyökeresen fog megváltoztatni mindent..

Dark mode powered by Night Eye