Gőzerővel folynak a Starship munkálatai

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

Lassan napi hírösszefoglalót kell írnunk, ha továbbra is ilyen ütemben haladnak a munkálatok a SpaceX Boca Chica-i telephelyén..

Nézzük is akkor, hogyan állunk jelenleg. Tegnap reggelre sikeresen befejezték a nyomástesztet az SN-4 prototípuson (katt ide az összefoglalónkért), mely után a következő lépés, hogy 1 db Raptor hajtóművet szerelnek az űrhajóra, mellyel egy statikus hajtóműtesztet (static fire) hajtanak végre. Ha ez sikeres lesz, következhet az első repülés, konkrétan egy ugrás 150 m magasra.

Naivan mi azt gondoltuk, hogy napokba telik, mire megkapja az SN-4 a hajtóművet és kezdődhet a tesztelés. Hát nagyon nem, ugyanis a Raptor beszerelése már a mai nap megkezdődött, holnap éjjelre pedig egy ún. “wet dress rehersal”-t, vagyis főpróbát tartanak a várhatóan pénteken esedékes hajtóműteszt előtt. Eközben a tesztállás közelében lévő metántartályokba is megérkezett a Raptor hajtómű üzemanyaga, melyek a Starhopper tavalyi tesztje óta üresen álltak. Azt se feledjük el, hogy a következő prototípus, az SN-5 is majdnem készen van, ez a tervek szerint 3 hajtóművet kap majd, és akár 20 km magasra is repülhet.

Irdatlan a tempó, amit a SpaceX diktál, de muszáj nekik, ha pár éven belül “hadrendbe” szeretnék állítani az űrhajót. Ugyanis ha a Starship bejön, és működni fog, az gyökeresen fog megváltoztatni mindent..

Dark mode powered by Night Eye