Gyorsan terjed a hülyeség a médiában – Nem hagyjuk szó nélkül

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

Ritka alkalom, de sajnos muszáj leszek “véleménycikket” írni. Ez főképpen meglepő lehet egy olyan témakörben, amiről mi írunk. Űrutazás, űrkutatás, kizárólag tények, ugye? Hát sajnos ez nem mindenkinek sikerül…

Disclaimer: Nem vagyunk újságírók, és nem is vagyunk hírportál. Vannak saját preferenciáink, hogy miről szeretünk írni, megkötések nélkül. Nekünk nem kell figyelnünk arra, hogy hány lájkunk van, hányan olvasnak minket. Blogot írunk, a szabadidőnkben, munka mellett. Szeretnénk, ha minél több emberhez eljutnánk, és népszerűsíteni tudjuk az űrutazást/űrkutatást. Ez a célunk, semmi más. Hiszünk benne, hogy ez egy jó irány, de ha mások folymatosan hülyeséget, ferdítéseket közölnek, amellett nem tudunk elmenni szó nélkül…

Kezdődött azzal a héten, miszerint az ESA (Európai Űrkutatási Hivatal) kirakott egy tweet-et, hogy az egyik műholdjuknak (Aeolus) kitérőt kellett tennie, mert a SpaceX Starlink műholdjainak egyike vészesen közel került hozzájuk.

Elég szokatlan ennek nyilvánosan hangot adni, ugyanis LEO-n (Alacsony Föld Körüli Pálya) elég gyakoriak az ilyen manőverek, mivel rengeteg (több ezer) műhold van. Az egyik legnagyobb műhold-konstelláció (Iridium) vezérigazgatója, Matt Desch jelezte is. Valószínűleg nekik van tapasztaluk ebben:

Egy “bennfentes” aztán megszólalt, hogy a SpaceX nem volt hajlandó az ESA felhívására reagálni, ami után nekik kellett módosítani a műholdjuk pályáját:

Persze a sajtónak nem is kellett több, egyből rákaptak a sztorira. Nem is részletezem hosszan, de a lényeg, hogy nagyon messze volt a két műhold az ütközéstől (1 a 10 000-hez az ütközés esélye, ami az “űripari sztenderd”). Akit érdekel részletesen a történet, itt elolvashatja, a SpaceX is reagált a történetre.

De tényleg, hogy mindenből egyből szenzációt kell csinálni? És itt most kimondottan az index.hu-ra gondolok. Mert amit ők mostanság művelnek, az tényleg bicskanyitogató.. Még a 444.hu is sokkal értelmesebben ír a történésekről.
Szándékosan nem linkelem, (pedig én is szoktam olvasni őket, sok mindenről jól írnak), de ez egyszerűen felháborító. Nulla hozzáértés, nulla utánanézés, csak a rosszindulat. Nézzük meg, hogy az utóbbi időben, milyen cikkeket sikerült csak a SpaceX-ról kirakni:

“Befuccsolt, eltrafálta, karambolozott”. Ez pont úgy hangzik, mint egy vállalat, aki a végét járja, nem? Véletlenül sem arról a vezető űripari cégről, aki forradalmasította a visszatérő első fokozataival az űripart? Amiről mindenki azt gondolta, hogy lehetetlen? Akiknek sikerült jelentősen lejjebb tornászni (hosszú évtizedek után először!) az űrbe szánt hasznos terhek költségét? Akik tényleg igazi innovációt képesek felmutatni, majdnem minden küldetésüknél? Akik konkrétan 10 év előnyben vannak a konkurenciához képest?
Nem megyek bele részletesen a fenti cikkekbe, mert nem érdemes. Amit szeretnék hangsúlyozni, hogy ne higgyetek el mindent. Még akkor sem, ha az index.hu írja meg. Sok hülyeséget lehet olvasni a neten, de véleményem szerint ez nem elfogadható Magyarország legolvasottabb hírportáljától.
Ami különösképpen zavar, hogy mi ez a rosszindulat? Miért kell mindenhez ilyen negatívan állni? Nem mondom, hogy bármilyen hátsó indíték van a pesszimista szemlélet mögött, valószínűleg csak a hozzá nem értés…
Nem szeretnék igazságot tenni, de ez akkor is nagyon zavar minket..

Örömmel kéne fogadnunk mindent, ami az űrkutatást jobbá teszi, mert ez hosszútávon, mindannyiunk közös érdeke. Ígérem nem lesz többet ilyen kifakadás a blogon, és továbbra is a pozitív dolgokra fogunk koncentrálni, de muszáj volt most erről is beszélni.

Kövessetek minket itt, meg Twitter-en is:)

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye