Gyorshír: Föld körüli pályán a kínai űrállomás első darabja

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Ma hajnalban történelmi pillanatoknak lehettünk szemtanúi: a több modulból álló kínai űrállomás (CSS) első elemét, a Tienho főmodult sikeresen pályára állították egy Hosszú Menetelés-5B hordozórakéta segítségével. A sikeres felbocsátás egy új korszakot nyitott meg a kínai űrutazás történetében – a következő két évben további tíz misszió fog indulni az orbitális pályán keringő állomáshoz, hogy teljesen elkészüljön. Az ISS-hez hasonlóan a CSS-en is rengeteg nemzetközi partnerek által szolgáltatott kísérletet fognak elvégezni, melyekből többet az ENSZ Világűrirodája is támogat.

Az indításra magyar idő szerint reggel 5 óra 23 perckor került sor, a Vencsang Űrközpontból. A CZ-5B rakéta indítási szekvenciájának megfelelően először a hidrolox üzemű központi fokozatot indították be, majd másodpercekkel később a négy oldalsó, kerolox üzemű segédrakéta is működésbe lépett. A rakétáról rengeteg kameraképet kaptunk, illetve folyamatos angol kommentár is követte a startot. A négy segédrakéta az üzemelésük végén leváltak a CZ-5B központi fokozatáról. Az indítás során a Jüanvang-6 követőhajó segítségével tartották a hordozóval a kapcsolatot, mely a Csendes-óceánban állomásozott, a kijelölt pálya mentén.

A rakéta elemelkedése. Kép forrása: CCTV-13

Pár perccel később a központi fokozat is kifogyott a kriogenikus hidrogénből és oxigénből, és leállt a két YF-77 hajtómű. Ekkor már egy alacsony Föld körüli pályán keringett a rakéta és az űrmodul. Másodpercekkel később leválasztották a Tienhot a fokozat adapteréről, és láthattuk, ahogy lassan eltávolodik a központi fokozattól. A leválasztást követően a Tienho egyik fedélzeti kamerájáról is kaphattunk képet, ahogy az a Csendes-óceán felett keringett. A tavalyi CZ-5B indítással ellentétben a mai küldetésen használt központi fokozat nem marad huzamosabb ideig Föld körüli pályán, és a kormányfúvókák segítségével lelassítják majd, hogy visszatérjen a Föld légkörébe.

Körülbelül egy órával az indítás után a Tienho két napelemtáblája is kinyílt, és elkezdték beüzemelni az űrmodul főbb rendszereit. Érdemes megjegyezni, hogy jelenleg a Tienho a legnagyobb Föld körüli pályán keringő űrmodul, még az ISS Zarja és Kibo moduljainál is nagyobb térfogattal rendelkezik.

A Tienho a leválasztás után. Kép forrása: CCTV-13

A kinyílt napelemtáblák egyike. Kép forrása: CCTV-13

Az indítás után Csang Juhszia, a Kínai Népköztársaság Központi Katonai Bizottságának alelnöke adta át Hszi Csin-Ping kínai elnök személyes gratulációját a kínai szakembereknek. A következő küldetés a Tiencsou-2 teherűrhajó lesz, ami majd automatikusan dokkol a Tienho modul egyik dokkolóportjára, várhatóan májusban. Az első személyzetes misszióra június 10-én kerülhet sor, ami a Sencsou-12 lesz.

A küldetést folyamatosan követni fogjuk, és beszámolunk majd a részletekről.

Az Tienho már kihajtott napelemekkel, renderkép. Kép forrása: CGTN

Az irányítóközpont az indítást követően. Kép forrása: CCTV-13

Jelenleg keringő legnagyobb űrmodulok összehasonlítása. Kép forrása.

Az indítást itt tudjátok visszanézni, valamint magyar kommentárral pedig a Spacejunkie csatorna élő közvetítésében lehetett megnézni. A részletes küldetésprofilunkat ezen a linken érhetitek el.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye