Föld körüli pályán a kínai űrhajósok! (Frissítve a dokkolással)

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

Sikeresen elstartolt a Sencsou-12 küldetés: magyar idő szerint csütörtök hajnalban 3 óra 20 perckor emelkedett el az LC-4 startállásról a Sencsou-űrhajót szállító Hosszú Menetelés-2F hordozórakéta a Csiücsüan Űrközpontból. Nie Hajseng, Liu Po-ming és Tang Hungbo tajkonauták jelenleg is Föld körüli pályán tartózkodnak, várhatóan délelőtt 9 és 10 óra között fogják megközelíteni a Tienho modult, és az űrhajó automata rendszerei segítségével rádokkolni az elülső csatlakozási pontjára.

A Sencsou-12 startja

A küldetés utáni jelentések szerint a CZ-2F rakéta jól működött, és semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak, mondhatni „sima” útjuk volt az űrhajósoknak a világűrbe. Miután levált a Sencsou a rakéta utolsó fokozatáról, kinyitotta a két napelemtábláját, így ellátva az űrhajó rendszereit a szükséges energiával. Most egy sorozatnyi pályaemelés és korrekció következik, hogy megkezdjék a nyolc órás útjukat az űrállomásra. A személyzeten kívül még 300 kg rakomány is helyett kapott az űrhajó orbitális- és visszatérőkabinjában.

A misszió várhatóan szeptemberben ér majd véget, de a következő emberes küldetés is indul majd: a Sencsou-13 legkorábbi startidőpontját október 13-ra jelölték ki. A most útnak indult űrhajósok a rendszerellenőrzéseken és tudományos kísérleteken kívül két űrsétát is elvégeznek majd. A Tiencsou-2 teherűrhajó manuális dokkolását is tesztelni fogják a fedélzeten tartózkodó űrhajósok.

A start előtti sajtótájékoztatón elmondták, hogy az űrhajósok életkörülményei sokkal jobbak lesznek, mint a Tienkung űrlaborokon voltak: három külön, ablakkal ellátott lakófülke fog rendelkezésre állni a tajkonauták számára, valamint már több mint 120 féle étel áll rendelkezésre nekik (ezeket vélhetően a Tiencsou-2-n szállították fel). A belső tér kétszer nagyobb, mint ami a Tienkungokon volt, így az ISS-en található berendezéshez hasonló eszköz áll az űrhajósok rendelkezésére a különböző liofilizált ételek elkészítésére.

Az indításról a részletes előzetesünkett itt találjátok.

A rakéta emelkedése

Az űrhajósok

Frissítés 10:38: Magyar idő szerint 09:54-kor sikeresen dokkolt a Sencsou-12 a Tienho modullal, így az űrhajósok megkezdik a kb. 3 hónapig tartó küldetésüket a Kínai Űrállomáson. A dokkolás automata üzemmódban, rendben zajlott. A háromfős kínai személyzettel együtt így már két űrállomáson, összesen 10 űrhajós tartózkodik alacsony Föld körüli pályán (LEO).

A Tienho a Sencsou kameraképén

A Sencsou-12 közeledése

Képek a dokkolásról

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye