Gyorshír: Föld körüli pályán a magyar RADCUBE!

Kapcsolódó

A 72. orosz űrséta részletei

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub idén első alkalommal hajt...

A ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra irányuló küldetés új célpontot kapott

Az Európai Űrügynökség április 23-án jóváhagyta a ClearSpace-1 űrszemét-eltakarításra...

A nap képe #1449 – Matthew Dominick és a légzőkészülék

A Nemzetközi Űrállomás lakói: Matthew Dominick és Tracy C....

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

Sikeres Vega-indítást hajtott végre ma hajnalban magyar idő szerint 3:47-kor az Arianespace Francia Guyanából. A raktérben a francia Pléiades Neo-4 optikai képalkotó műhold mellett a magyar fejlesztésű és gyártású RADCUBE műhold is helyet kapott, a küldetésről és a rakományról itt írtunk bővebben.

A rakéta a tervezetteknek megfelelően a kijelölt poláris napszinkron pályára állt, a legelső keringés pályamagassága 700 kilométer körül volt, a főrakományt pedig ezen a magasságon választották le. Ez után az AVUM végfokozat különböző manőverek sorozatával egy alacsonyabb, kb. 560 kilométer magas körpályára állt, ahol leválasztotta a BRO-4, SUNSTORM és LEDSAT műholdakat. Egy fél perces szünet után utolsóként T+1 óra 45 perckor Magyarország ötödik műholdja, a RADCUBE is levált a rugós kidobószerkezetből, teljes sikerrel koronázva a VV19 küldetést. A szeparációt követően az antennák és a napelemszárnyak kinyílása egy kritikus pontja a műhold működésének, ugyanis ezek biztosítják a kommunikációt és az energiaellátást. A RADCUBE várhatóan pár hetes tesztelés után kezdheti meg a tudományos munkáját, melyet a beépített RadMag műszer mellett a kb. 80 centiméter hosszú teleszkópos magnetométer egészít ki. A RadMag műszert az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriuma fejlesztette ki az Európai Űrügynökség támogatásával, ami egy új miniatürizált műszer űridőjárási megfigyelésekre fejlesztve. A projektet részben ESA-s, részben állami támogatással valósították meg.

Az a hatalmas megtiszteltetés ért bennünket, hogy a C3S Kft. elnök-vezérigazgatója, Horváth Gyula is velünk tartott az élő adás során, és vele követhettük végig a műhold útját a világűrbe. Elmondása szerint Magyarország felett először körülbelül délelőtt 10-kor fog elhaladni az űreszköz, így az első bejelentkezését is ekkora tehetjük. Cikkünket frissítjük, amint megérkeztek az első jelek a RADCUBE fedélzetéről, amit várhatóan a C3S budapesti követőállomásának főantennájával fognak észlelni.

A Vega indítása. Kép forrása: Arianespace/JM Guillon

Horváth Gyula még az adásban elárulta, hogy a cég következő műholdja is már fejlesztés alatt van, amin már egy kísérleti mesterséges intelligenciát is tesztelni akarnak, melyet precíz távérzékelési célokra használnának fel a jövőben. A RADCUBE várható éllettartama nem volt pontosan meghatározva, de reményei szerint a C3S már egy 8-10 műholdból álló flottát fog üzemeltetni, mire a ma hajnalban felbocsátott műhold visszatér a Föld légkörébe. Nagyon izgalmas évek elé nézhetünk a magyar űrkutatás szempontjából is, ami javarészt a kisműholdas piac felvirágzásának és a pályára állítási költségek csökkenésének köszönhető.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a C3S Kft. csapata felé, hogy ilyen jó együttműködés keretén belül tudtuk magyar nyelven, élőben közvetíteni az indítást, valamint sok sikert szeretnénk kívánni a műhold további üzemeltetésében!

A Spacejunkie csapata

A RADCUBE Föld körüli pályán. Kép forrása: C3S Kft.

Frissítés (12:44)

A C3S Kft. Küldetésoperációs Központja megerősítette, hogy a RADCUBE életben van, a napelemszárnyai kinyíltak, és az első adatcsomagok beérkeztek a földi állomáson keresztül!

Kép forrása: C3S Kft.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye