Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg rakományt szállít vissza. A leszállás után frissítjük cikkünket!

Frissítés!

Magyar idő szerint 13:45-kor sikeresen landolt a Szojuz MSz-22 visszatérő kabinja. A kapszula belsejében a kiszedett ülések helyén 218 kg rakomány kapott helyet, köztük tudományos kísérletek, néhány Szojuz hardver, amelyek közé sorolhatóak a szélessávú kommunikációs és repüléstechnikai berendezések. Emellett az orosz szegmenshez tartozó életfenntartó rendszerek alkatrészeit is visszahozta; mint pl. légkondicionáló rendszereket, víz- és vizelet újrahasznosító gépeket, oxigéntermelő berendezések komponenseit. A novemberben gondot okozó Orlan szkafanderben található tartalék szivattyúkat is haza szállította, hogy itt a Földön kivizsgálják a hibáit.

A légkörbe való belépés után a szokásos párakicsapódás jelent meg. Forrás: Roszkoszmosz
Nem számítottunk rá, de végül kaptunk élő képet a kabin mellől. Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Betekintés a Szojuz belsejébe. Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz
Forrás: Roszkoszmosz

Fél év Nemzetközi Űrállomáson töltött idő és egy baleset elszenvedése után, ma magyar idő szerint 11:57-kor lecsatlakozott az ISS orosz szegmensén található Rasszvet modulról. Mint ahogyan azt már sokszor említettük, az űrhajó hőszabályzó rendszere feladta a szolgálatot egy hűtőkör szivárgása miatt, ezért a visszatérő kabin jóval magasabb hőviszonyoknak lesz kitéve, mint általában. Ezért a biztonság kedvéért Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin és Frank Rubio nem térhettek haza a fedélzetén, helyette a februárban érkezett Szojuz MSz-23 fogja ezt a feladatot ellátni. A lecsatlakozás és a landolás közötti idő most jóval kevesebb lesz az ilyenkor megszokott 5 óra helyett. Várhatóan 13:45-kor fog landolni a visszatérő kabin a kazahsztáni sztyeppéken. A visszaérkezést élőben megtekinthetitek a Roszkoszmosz Youtube csatornáján.

A távolodó Szojuz. Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye