Gyorshír: Ma írjuk alá az Axiom Space-szel a végleges szerződést

Kapcsolódó

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Hírösszefoglaló az elmúlt napok történéseiből

Meglepően sok esemény történt vagy érkezett hír tervekről a...

A nap képe #1386 – Enterprise & Discovery

Az Enterprise és a Discovery űrsikló szemtől szemben. A...

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében megerősítette, hogy a mai nap folyamán Szijjártó Péter külügyminiszter Austinban aláírja az Axiom Space-szel a végleges szerződést, melynek keretében a következő magyar űrhajós 2024 végén, vagy 2025 elején a világűrbe, egész pontosan a Nemzetközi Űrállomásra repülhet. Az ISS kötött és sűrű menetrendje miatt természetesen most még nem tudnak pontos dátumról beszámolni, de a következő fél- háromnegyed év döntő lesz annak tekintetében is, hogy mikor kerülhet sor a küldetésre.

Az egy hónapos misszió során űrhajósunk több egyetem és kutatóközpont által beküldött kísérletekből összeállított terv szerint fogja végrehajtani a tudományos munkáját. Hogy ki lesz az a személy, egyelőre még nem ismert, jelenleg még mindig négyen vannak versenyben a Crew Dragon egyik üléséért. A kiképzés következő fázisát még továbbra is négyen kezdik meg Austinban és Houstonban, majd ezt a kört szűkítik kettőre, végül pedig nem sokkal az indulás előtt fog valószínűleg kiderülni, ki utazhat az ISS-re.

A még versenyben lévő négy űrhajós-jelölt: Schlégl Ádám, Kapu Tibor, Cserényi Gyula és Szakály András. Fotó: MTI/KKM
Dark mode powered by Night Eye