Gyorshír: Sikeresen átdokkolt a Crew Dragon Endeavour

Kapcsolódó

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A nap képe #1447 – Apollo-13 visszatérés

Az Apollo-13 űrhajósainak visszatérését ünnepelve. Balról jobbra: Gerald D....

Szakmai úton vettek részt az USA-ban a HUNOR-Program űrhajósjelöltjei

A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai...

Csütörtökön űrsétán vesznek részt a Nemzetközi Űrállomás kozmonautái

Április 25-én sor kerülhet az idei év első űrsétájára,...

Az Endeavour névre hallgató Crew Dragon, mely a Crew-6 személyzetét szállította a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, sikeresen dokkolóportot váltott. Az űrhajó magyar idő szerint 13:23-kor csatlakozott le fizikálisan a Harmony modul zenit oldali (világűr felé néző) PMA-3 portjáról, majd az előbbihez hasonlóan teljesen automata módon újradokkolt az állomás elülső, PMA-2 portjára.

Forrás: NASA

A kb. 40 percig tartó művelet során az űrhajó az ilyenkor megszokott módon nem üresen, hanem a személyzeti tagokkal együtt végezte el az átdokkolási procedúrát. Minderre azért volt szükség, hogy a Crew-6 misszió űrhajósainak legyen lehetősége visszatérni a Földre, ha bármiféle probléma megakadályozná az újradokkolást. Mint azt korábbi cikkünkben olvashattátok, az áthelyezést a június elejére tervezett CRS-28 Cargo Dragon érkezése indokolta, mely újabb iROSA napelemtáblákat fog eljuttatni az állomásra, és amiket csak a zenit oldali dokkolóportnál ér el a Canadarm2 robotkar.

A kvartett az említett művelettel kapcsolatos manőverek szimulálását még péntek reggel megkezdte, majd ezt követően a négyes a földi irányítókkal közösen tartott egy konferenciát, amelyen a kiképzést, az eljárásokat és a küldetés készenlétét vitatták meg.

Draco hajtóművek működés közben. Forrás: NASA
Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye