Gyorshír: sikeresen visszatért a Hayabusa-2 kapszulája!

Kapcsolódó

A nap képe #1388 – Vénusz a Mariner-10 szemével

50 éve készült ez a felvétel a Vénuszról, melyet...

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Magyar idő szerint 18 óra 32 perckor a Hayabusa-2 visszatérő kapszulája belépett a Föld sűrűbb atmoszférájába a Ryugu aszteroida felbecsülhetetlen értékű mintáival. A kapszula 12 fokos dőlésszögben ért be a légkörbe Ausztrália felett. Az eszközt a légkör lassította le 11,6 km/s sebességről kb. 100 m/s sebességre, ekkor levált a hőpajzs és kinyílt az ejtőernyő. Ekkor kezdték el venni a kapszula jeleit, ugyanis az ejtőernyő egy reflektív anyaggal van bevonva, így a kirendelt rádiós osztagok meg tudták határozni a Hayabusa helyzetét az ausztrál Woomera leszállási zónában már az ejtőernyős ereszkedés közben.

A leszállás menete
A leszállási zóna (zöld ellipszis) körül elhelyezett rádiós csapatok
Forrás: JAXA

A 16 kg tömegű, 20 cm x 40 cm-es kapszula hőpajzsának 3000°C-ok hőmérsékletet kellett kibírnia, hogy biztonságban visszahozza mintákat. A Hayabusa-2 visszatérését maga a szervizmodul kamerái, illetve Nogucsi Szoicsi japán űrhajós is megfigyelte a Nemzetközi Űrállomásról. A Hayabusa-2 szervízmodul elhaladt a Föld mellett, és tovább folytatja a meghosszabbított küldetését – 2026-ban fogja megközelíteni a 2001 CC21 nevű, L-típusú aszteroidát, 5 évvel később pedig a 1998 KY26 aszteroidával fog űrrandevút végrehajtani. A két találkozó között kétszer is el fog repülni a Föld mellett: 2027-ben és 2028-ban.
A Hayabusa-2 kapszuláját jelenleg helikopterrel keresik a japán szakemberek, cikkünk frissül a hírekkel.

Update 1: a japán szakemberek megtalálták a kapszulát épségben az ejtőernyővel együtt, mindenki nagyon örül! Hamarosan kaphatunk képeket is.

A visszatérés a Földről nézve
Forrás: JAXA
A Hayabusa-2 kapszulájának modellje

Cikkünket frissítjük a kapszuláról készült képekkel és videókkal! És igen, ma este fog a Csang’e-5 felszállóegysége a mintákkal dokkolni a keringőegységgel. Kövessétek a blogot a naprakész hírekért.

Dark mode powered by Night Eye