Gyorshír: sikeresen visszatért a Hayabusa-2 kapszulája!

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Magyar idő szerint 18 óra 32 perckor a Hayabusa-2 visszatérő kapszulája belépett a Föld sűrűbb atmoszférájába a Ryugu aszteroida felbecsülhetetlen értékű mintáival. A kapszula 12 fokos dőlésszögben ért be a légkörbe Ausztrália felett. Az eszközt a légkör lassította le 11,6 km/s sebességről kb. 100 m/s sebességre, ekkor levált a hőpajzs és kinyílt az ejtőernyő. Ekkor kezdték el venni a kapszula jeleit, ugyanis az ejtőernyő egy reflektív anyaggal van bevonva, így a kirendelt rádiós osztagok meg tudták határozni a Hayabusa helyzetét az ausztrál Woomera leszállási zónában már az ejtőernyős ereszkedés közben.

A leszállás menete
A leszállási zóna (zöld ellipszis) körül elhelyezett rádiós csapatok
Forrás: JAXA

A 16 kg tömegű, 20 cm x 40 cm-es kapszula hőpajzsának 3000°C-ok hőmérsékletet kellett kibírnia, hogy biztonságban visszahozza mintákat. A Hayabusa-2 visszatérését maga a szervizmodul kamerái, illetve Nogucsi Szoicsi japán űrhajós is megfigyelte a Nemzetközi Űrállomásról. A Hayabusa-2 szervízmodul elhaladt a Föld mellett, és tovább folytatja a meghosszabbított küldetését – 2026-ban fogja megközelíteni a 2001 CC21 nevű, L-típusú aszteroidát, 5 évvel később pedig a 1998 KY26 aszteroidával fog űrrandevút végrehajtani. A két találkozó között kétszer is el fog repülni a Föld mellett: 2027-ben és 2028-ban.
A Hayabusa-2 kapszuláját jelenleg helikopterrel keresik a japán szakemberek, cikkünk frissül a hírekkel.

Update 1: a japán szakemberek megtalálták a kapszulát épségben az ejtőernyővel együtt, mindenki nagyon örül! Hamarosan kaphatunk képeket is.

A visszatérés a Földről nézve
Forrás: JAXA
A Hayabusa-2 kapszulájának modellje

Cikkünket frissítjük a kapszuláról készült képekkel és videókkal! És igen, ma este fog a Csang’e-5 felszállóegysége a mintákkal dokkolni a keringőegységgel. Kövessétek a blogot a naprakész hírekért.

Dark mode powered by Night Eye