Gyorshír: sikerült felvenni a kapcsolatot a japán holdi leszállóegységgel!

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Még nincs elveszve a Japán Űrügynökség első holdi küldetése!

Remek hírrel szolgált a Japán Űrügynökség (JAXA): fel tudták venni a kapcsolatot a Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) nevű leszállóegységgel! Ahogy mi is részletesen beszámoltunk róla, az űreszköz január 19-én landolt a Holdon a Shioli-kráterben, ám mint utólag bebizonyosodott, az egyik főhajtómű meghibásodása miatt nem ideális szögben ért felszínt, fejreállt, hosszanti tengelye körül is elfordult, ennek következtében a napelemek nem ideális szögben álltak ahhoz, hogy megkezdjék az áramtermelést. A JAXA úgy döntött, teljesen lekapcsolja az akkumulátorokat, hogy kivárják, amíg a két hetes nappali periódus során a napfény jobb szögben éri a SLIM-et, hogy megkísérelhessék az újraindítását és a kapcsolat felvételt. Ez most sikerült!

Az űrhivatal máris közzétett egy felvételt, melyet a leszállóegység Multi-Band Camera (MBC) eszköze készített. Ezzel nyertek bizonyosságot, hogy a SLIM kommunikál, és felvételeket is tud továbbítani a Hold felszínéről! Jelenleg is folyamatban vannak az előkészületek a 10 sávos nagy felbontású spektroszkópiai megfigyelések azonnali elvégzésére. Amint a megvilágítási körülmények és ezáltal a SLIM állapota tovább javul, a napelemek elegendő áramot tudnak termelni a tudományos munka megkezdéséhez.

Egyelőre bővebb tájékoztatást még nem adtak a további tervekről, amint ez megtörténik, a hírek mennyiségétől függően frissítjük ezt a cikket, vagy egy újabb írásban foglaljuk össze az újdonságokat.

A SLIM által készített első mozaikkép a leszállási helyről. Forrás: JAXA

 

Egyes kőzeteket már el is neveztek a földi irányítás munkatársai

Élő közvetítésünk a 19-i leszállásról:

Dark mode powered by Night Eye