Halasztották a Rocket Lab 18. indítását

Kapcsolódó

Titokzatos kínai műholddal indult az idei első Hosszú Menetelés-5 rakéta

Ma délután magyar idő szerint 12:30-kor Kína is újabb...

A B1061-es Falcon-9 következő repülése már a huszadik lesz

A cím természetesen optimistán tekint a jövőre, mely akár...

A Nova-C leszállt! Ismét egy amerikai űreszköz a Holdon, 1972 óta először

Múlt éjjel sikeresen landolt a Holdon az Intuitive Machines...

A nap képe #1387 – Neptune – Excelsior

A Space Perspective tesztkapszulája, melyet Neptune - Excelsior névre...

Sajtóközlemény: A 4iG csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját

A bejegyzés alatt álló 4iG Space and Technology Zrt. az alapítást követően 45 százalékos tulajdont szerez a REMRED Technológiai és Fejlesztő Zrt.-ben A...

Sajnos kellemetlen hírrel indult a reggel: a Rocket Lab nem indította el az Electron rakétáját a 18. küldetésén, mely az „Another One Leaves The Crust” nevet viseli. A rakomány a német OHB Group meg nem nevezett távközlési műholdja, amit később egy kínai cég használt fog üzemeltetni (ez okot is adott a küldetés titkosságára). A Rocket Lab Twitteren csak annyit említett, hogy szenzorhiba miatt döntöttek a halasztás mellett, de Peter Beck, a cég vezérigazgatója több információt is elárult. Elmondása szerint a Rutherford hajtóművekben található inklinométerek furcsa adatokat továbbítottak. Ezeket a műszereket a hajtóművek fúvókáinak kitéríteskor használják kalibárciós célokból, hogy pontosan meg tudják határozni a kitérítést mértékét.

Ezt a képet osztotta meg Peter Beck, melyen sematikusan ábrázolja az fúvókánál található hátsó szenzort, illetve az égéstér tetején elhelyezett elülső szenzort. Ezen szenzorok segítségével tudják megállapítani, hogy hány fokos szögben van kitérítve a hajtóművek fúvókája. Elmondása szerint ezeket csak kalibrációs célokból használják a küldetések előtt, de mindenképp utána szeretnének járni a dolognak, hogy 100%-ig biztosak legyenek a rendszerben. Egyébként mi is adtuk élőben a reggeli startkísérletet, melyet itt tudtok megnézni:

Dark mode powered by Night Eye