Halványkék pötty a Marsról nézve

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája felénk fordította nagy felbontású sztereokameráját (HRSC) – melyet elsősorban a Vörös Bolygó két holdjának (Deimos, Phobos) megfigyelésére használnak -, és megörökítette „kicsiny” bolygónkat, valamint állandó útitársunkat, a Holdat.

A felvételek május 15-én, 21-én és 27-én, valamint 2023. június 2-án készültek, mely sorozat utolsó képe a Mars Express indításának évfordulóját jelzi, és amit nem sokkal az emléknap alkalmából rendezett különleges esemény előtt rögzítettek.

„A Mars Express indításának 20. évfordulója alkalmából Carl Sagan elmélkedéseit szerettük volna visszahozni a jelenbe, ahol a súlyosbodó éghajlat és az ökológiai válság minden eddiginél érvényesebbé teszi azokat.” – mondta Jorge Hernández Bernal, a Mars Express csapatának egyik tagja, aki ezt a felvételt kezdeményezte.

„A Mars Express ezen egyszerű pillanatképein a Föld akkora, mint egy hangya 100 méteres távolságból nézve, és mi mindannyian rajta vagyunk. Bár láttunk már ilyen képeket korábban is, érdemes alázatosan megállni és elgondolkodni: a halványkék pöttyre kell figyelnünk, nincs B bolygó.” – tette hozzá.

Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye