Halványkék pötty a Marsról nézve

Kapcsolódó

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A Szojuz MSz-23 személyzetének visszatérése képekben

Gyülekező esőfelhők között hasította át a légkört tegnap kora...

Az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája felénk fordította nagy felbontású sztereokameráját (HRSC) – melyet elsősorban a Vörös Bolygó két holdjának (Deimos, Phobos) megfigyelésére használnak -, és megörökítette „kicsiny” bolygónkat, valamint állandó útitársunkat, a Holdat.

A felvételek május 15-én, 21-én és 27-én, valamint 2023. június 2-án készültek, mely sorozat utolsó képe a Mars Express indításának évfordulóját jelzi, és amit nem sokkal az emléknap alkalmából rendezett különleges esemény előtt rögzítettek.

„A Mars Express indításának 20. évfordulója alkalmából Carl Sagan elmélkedéseit szerettük volna visszahozni a jelenbe, ahol a súlyosbodó éghajlat és az ökológiai válság minden eddiginél érvényesebbé teszi azokat.” – mondta Jorge Hernández Bernal, a Mars Express csapatának egyik tagja, aki ezt a felvételt kezdeményezte.

„A Mars Express ezen egyszerű pillanatképein a Föld akkora, mint egy hangya 100 méteres távolságból nézve, és mi mindannyian rajta vagyunk. Bár láttunk már ilyen képeket korábban is, érdemes alázatosan megállni és elgondolkodni: a halványkék pöttyre kell figyelnünk, nincs B bolygó.” – tette hozzá.

Forrás: ESA
Dark mode powered by Night Eye