Hamarosan eldől Anna Kikina űrrepülésének sorsa

Kapcsolódó

Egyiptom is elkötelezte magát az kínai-orosz ILRS-projekt mellett

Az afrikai állam nyolcadikként írta alá az együttműködési megállapodást. Tegnap,...

Két Starlink-indítás szerepel a SpaceX heti menüjében

Ismét egy floridai és egy kaliforniai felbocsátást hajt végre...

A nap képe #1309 – KSC ünnepi hangulatban

A Kennedy Űrközpont idei ünnepi dekorációja.

Megérkeztek a Psyche első felvételei, valamint tudományos adatokat is küldött az űrszonda

A bolygónkat október 13-án elhagyó Psyche űrszonda több sikeres...

Tegnap este a hét harmadik kínai küldetésén a harmadik különböző rakéta indult

A Csielung-3 hordozórakéta második útját teljesítette, majdnem egy évvel...

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök aláírt egy rendeletet, amely lehetővé teszi a Roszkoszmosznak, hogy tárgyaljon a NASA-val a személyzetcseréről szóló megállapodás végrehajtásáról. A dokumentum felkerül a jogi információk hivatalos internetes portáljára.

„Fogadja el a Roszkoszmosz Űrtevékenységek Állami Vállalatának és az orosz külügyminisztériummal és más érdekelt szövetségi végrehajtó szervekkel egyeztetett javaslatát a Roszkoszmosz Állami Űrtevékenységek Állami Társasága és az Egyesült Államok közötti megállapodás aláírásáról szóló tárgyalások megtárgyalására. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Kutatási Hivatala (National Aeronautics and Research Administration) a világűrben az orosz és amerikai személyszállító űrhajók integrált legénységének repüléseivel kapcsolatban” – áll a dokumentumban.

A Roszkoszmosz és a NASA döntése alapján személyzetcserékre van szükség az ISS nemzetközi legénységének koordinálásához, mindkét emberes űrhajó (az orosz Szojuz MSz és az amerikai Crew Dragon) irányításához, valamint az űrállomás orosz és amerikai szegmenseinek vezérlőrendszereinek kölcsönös tanulmányozásához.

„Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti megállapodás aláírása után a Roszkoszmosz és a NASA gondoskodik űrhajósaik vegyes legénységbe való kölcsönös bevonásáról. Ennek megfelelően megerősítjük, hogy részünkről Anna Kikina űrhajós jelölését fogjuk javasolni, aki már most is részt vesz a NASA programjának kiegészítő képzésében. Ennek megfelelően amerikai részről javaslatot várunk egy amerikai űrhajós jelöltségéről, hogy bekerüljön az orosz legénységbe” – mondta Dimitrij Rogozin.

Anna Kikina, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin jelen állás szerint a Szojuz MSz-22 űrhajó fő legénységének tagjai, amely 2022 őszén indul a Nemzetközi Űrállomásra. Ha megszületik a hivatalos döntés a Roszkoszmosz és a NASA között az ISS-re irányuló űrhajós cserékről, akkor Anna Kikina a Crew Dragonon, Francisco Rubio űrhajós pedig a Szojuz MSz-22-ön veszi át a helyét.

A Szojuz MSz-22 legénysége egy korábbi fotón. Anna Kikina, Szergej Prokopiev, Dimitrij Petelin. Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye