Hamarosan eldől Anna Kikina űrrepülésének sorsa

Kapcsolódó

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Gyorshír: Hazaindult a Szojuz MSz-22

A sérült hűtőkörrel rendelkező Szojuz űrhajósok helyett 218 kg...

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök aláírt egy rendeletet, amely lehetővé teszi a Roszkoszmosznak, hogy tárgyaljon a NASA-val a személyzetcseréről szóló megállapodás végrehajtásáról. A dokumentum felkerül a jogi információk hivatalos internetes portáljára.

„Fogadja el a Roszkoszmosz Űrtevékenységek Állami Vállalatának és az orosz külügyminisztériummal és más érdekelt szövetségi végrehajtó szervekkel egyeztetett javaslatát a Roszkoszmosz Állami Űrtevékenységek Állami Társasága és az Egyesült Államok közötti megállapodás aláírásáról szóló tárgyalások megtárgyalására. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Kutatási Hivatala (National Aeronautics and Research Administration) a világűrben az orosz és amerikai személyszállító űrhajók integrált legénységének repüléseivel kapcsolatban” – áll a dokumentumban.

A Roszkoszmosz és a NASA döntése alapján személyzetcserékre van szükség az ISS nemzetközi legénységének koordinálásához, mindkét emberes űrhajó (az orosz Szojuz MSz és az amerikai Crew Dragon) irányításához, valamint az űrállomás orosz és amerikai szegmenseinek vezérlőrendszereinek kölcsönös tanulmányozásához.

„Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti megállapodás aláírása után a Roszkoszmosz és a NASA gondoskodik űrhajósaik vegyes legénységbe való kölcsönös bevonásáról. Ennek megfelelően megerősítjük, hogy részünkről Anna Kikina űrhajós jelölését fogjuk javasolni, aki már most is részt vesz a NASA programjának kiegészítő képzésében. Ennek megfelelően amerikai részről javaslatot várunk egy amerikai űrhajós jelöltségéről, hogy bekerüljön az orosz legénységbe” – mondta Dimitrij Rogozin.

Anna Kikina, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin jelen állás szerint a Szojuz MSz-22 űrhajó fő legénységének tagjai, amely 2022 őszén indul a Nemzetközi Űrállomásra. Ha megszületik a hivatalos döntés a Roszkoszmosz és a NASA között az ISS-re irányuló űrhajós cserékről, akkor Anna Kikina a Crew Dragonon, Francisco Rubio űrhajós pedig a Szojuz MSz-22-ön veszi át a helyét.

A Szojuz MSz-22 legénysége egy korábbi fotón. Anna Kikina, Szergej Prokopiev, Dimitrij Petelin. Forrás: Roszkoszmosz

Dark mode powered by Night Eye