Hamarosan eldől Anna Kikina űrrepülésének sorsa

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök aláírt egy rendeletet, amely lehetővé teszi a Roszkoszmosznak, hogy tárgyaljon a NASA-val a személyzetcseréről szóló megállapodás végrehajtásáról. A dokumentum felkerül a jogi információk hivatalos internetes portáljára.

„Fogadja el a Roszkoszmosz Űrtevékenységek Állami Vállalatának és az orosz külügyminisztériummal és más érdekelt szövetségi végrehajtó szervekkel egyeztetett javaslatát a Roszkoszmosz Állami Űrtevékenységek Állami Társasága és az Egyesült Államok közötti megállapodás aláírásáról szóló tárgyalások megtárgyalására. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Repülési és Kutatási Hivatala (National Aeronautics and Research Administration) a világűrben az orosz és amerikai személyszállító űrhajók integrált legénységének repüléseivel kapcsolatban” – áll a dokumentumban.

A Roszkoszmosz és a NASA döntése alapján személyzetcserékre van szükség az ISS nemzetközi legénységének koordinálásához, mindkét emberes űrhajó (az orosz Szojuz MSz és az amerikai Crew Dragon) irányításához, valamint az űrállomás orosz és amerikai szegmenseinek vezérlőrendszereinek kölcsönös tanulmányozásához.

„Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti megállapodás aláírása után a Roszkoszmosz és a NASA gondoskodik űrhajósaik vegyes legénységbe való kölcsönös bevonásáról. Ennek megfelelően megerősítjük, hogy részünkről Anna Kikina űrhajós jelölését fogjuk javasolni, aki már most is részt vesz a NASA programjának kiegészítő képzésében. Ennek megfelelően amerikai részről javaslatot várunk egy amerikai űrhajós jelöltségéről, hogy bekerüljön az orosz legénységbe” – mondta Dimitrij Rogozin.

Anna Kikina, valamint Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin jelen állás szerint a Szojuz MSz-22 űrhajó fő legénységének tagjai, amely 2022 őszén indul a Nemzetközi Űrállomásra. Ha megszületik a hivatalos döntés a Roszkoszmosz és a NASA között az ISS-re irányuló űrhajós cserékről, akkor Anna Kikina a Crew Dragonon, Francisco Rubio űrhajós pedig a Szojuz MSz-22-ön veszi át a helyét.

A Szojuz MSz-22 legénysége egy korábbi fotón. Anna Kikina, Szergej Prokopiev, Dimitrij Petelin. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye