Hamarosan elkészül a NASA Holdhoz induló űrszondája

Kapcsolódó

Hamarosan sor kerül az első rakétaindításra a skóciai Saxavord Űrközpontból

A Rocket Factory Augsburg német magáncég fogja felavatni az...

A nap képe #1540 – Shoemaker-Levy 9 üstökös

Kompozit kép a Jupiterről és a Shoemaker-Levy 9 üstökösről,...

Brit űrhajóssal bővült az Axiom Space csapata

Az Axiom Space egy rövid közleményben számolt be arról...

Földi hajtóműteszt közben semmisült meg az ABL Systems rakétája

A baleset az RS1 második tesztrepülésére való felkészítés során...

A nap képe #1539 – Mariner-1 indítás

1962. július 22-én indult útjára a Mariner-program első űrszondája,...

A NASA Lunar Trailblazer névre hallgató űreszköze jó úton halad afelé, hogy 2024 elején elindulhasson a Hold irányába, és megérkezését követően tudományos műszereivel segítsen a kutatóknak megérteni a felszínén található víz természetét. Az orbiter tehát jóval az Artemis-program emberes landolásai előtt startol, így értékes információkat szolgáltat majd a Hold vízkészletéről, ezáltal térképeket nyújtva a jövőbeli robot- és emberes felfedezők számára.

Az összeszerelés jelenleg abban a fázisban tart, hogy a második és egyben utolsó tudományos műszer, az Oxfordi Egyetem által épített és az Egyesült Királyság Űrügynöksége által biztosított Lunar Thermal Mapper (LTM) is felkerült az űreszközre, ami így csatlakozott a tavaly év végén integrált Minerals Moon Mapper (HVM3) berendezéshez.

A kisméretű, 200 kilogrammos Lunar Trailblazer LTM műszere hőmérsékleti adatokat fog gyűjteni, amelyekből megismerhetők a holdfelszín termikus tulajdonságai, valamint a szilikátos kőzetek és a talaj összetétele. A JPL által épített HVM3 képalkotó spektrométer pedig az LTM berendezés által vizsgált régiókban fogja észlelni és feltérképezni a víz formáját, mennyiségét és helyét.

Forrás: Lockheed Martin
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye