Hamarosan elkészül a NASA Holdhoz induló űrszondája

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A NASA Lunar Trailblazer névre hallgató űreszköze jó úton halad afelé, hogy 2024 elején elindulhasson a Hold irányába, és megérkezését követően tudományos műszereivel segítsen a kutatóknak megérteni a felszínén található víz természetét. Az orbiter tehát jóval az Artemis-program emberes landolásai előtt startol, így értékes információkat szolgáltat majd a Hold vízkészletéről, ezáltal térképeket nyújtva a jövőbeli robot- és emberes felfedezők számára.

Az összeszerelés jelenleg abban a fázisban tart, hogy a második és egyben utolsó tudományos műszer, az Oxfordi Egyetem által épített és az Egyesült Királyság Űrügynöksége által biztosított Lunar Thermal Mapper (LTM) is felkerült az űreszközre, ami így csatlakozott a tavaly év végén integrált Minerals Moon Mapper (HVM3) berendezéshez.

A kisméretű, 200 kilogrammos Lunar Trailblazer LTM műszere hőmérsékleti adatokat fog gyűjteni, amelyekből megismerhetők a holdfelszín termikus tulajdonságai, valamint a szilikátos kőzetek és a talaj összetétele. A JPL által épített HVM3 képalkotó spektrométer pedig az LTM berendezés által vizsgált régiókban fogja észlelni és feltérképezni a víz formáját, mennyiségét és helyét.

Forrás: Lockheed Martin
Dark mode powered by Night Eye