Hamarosan elkezdik összeszerelni az arab holdjárót

Kapcsolódó

Harmadszor is sikerült felvenni a kapcsolatot a SLIM holdi leszállóegységgel!

A japán űreszköz bravúros teljesítménye tovább folytatódik a Hold...

Napvitorla-technológiával indult idei ötödik útjára az Electron hordozó

Újabb küldetésre (Beginning Of The Swarm) indult a Rocket...

300. alkalommal tért vissza sikeresen egy Falcon-9 első fokozat

2015. december 21. előtt még sci-fi-be illő jelenet volt,...

A nap képe #1448 – Black Brant-IX indítás

Cindy Fuentes Rosal, a NASA mérnöke búcsút int a...

Ismét értékelhető adatokat küldött haza a Voyager-1

5 hónap után először sikerült megfelelő adattovábbítást végrehajtani az...

A Mohammed Bin Rasid Űrközpont (MBRSC) szakemberei hamarosan megkezdhetik a Rasid nevű rover repülő példányának összeszerelését – adta hírül egy közel-keleti hírportál. A holdjáró valós méretű makettjét a nemrég Dubajban megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC 2021 Dubai) mutatták be. A Rasid a japán ispace cég Hakuto-R nevű leszállóegységén fog utazni a Holdig, ahonnan majd saját erőből fog legördülni a felszínre. A japán leszállóegység fejlesztése párhuzamosan zajlik a Rasiddal, és a nyilatkozatok szerint mindkét program jól halad, és várhatóan tartják a 2022-es céldátumot.

Az Egyesült Arab Emírségeknek áprilisig kell leszállítania a Rasid rovert Japánba, ahol azt az ispace mérnökei integrálják majd a Hakuto-R leszállóegységgel. A holdjáró végső példányának összeszerelését várhatóan december közepén kezdhetik meg.

Jelenleg több magáncég is versenyben van, hogy elnyerjék az első sikeres robotikus holdraszállás elsőbbségét. Ehhez eddig a legközelebb az izraeli SpaceIL jutott, akik 2019-ben próbálkoztak meg a Beresit leszállóegységgel, azonban egy hajtóműhiba miatt az becsapódott a felszínbe, és darabokra törött. Az amerikai Astrobotic cég Peregrine leszállóegységének idén kellett volna elstartolnia a United Launch Alliance (ULA) Vulcan rakétájával, de mind a rakomány, mind a rakéta jelentős késésben van technikai okok miatt.

Az MBRSC szakemberei már egy második holdszondán is dolgoznak, ami arra az esetre van, ha valami probléma lépne fel a Rasiddal, képes lesz megismételnie az eredeti küldetését. Az Emírségek kormánya 2024-ig adott határidőt az űrközpontnak egy szondás holdraszállás lebonyolítására, de az ispace segítségével ezt már jövőre is el tudják végezni, remélhetőleg sikeresen. 2019-ben sajnos nem csak a Beresit járt pórul: az indiai Csandraján-2 küldetés Vikram leszállóegysége és Pragyan rovere is darabokban végezte a Hold déli pólusán. A Hakuto-R kijelölt leszállási pontja a Lacus Somniorum (Álmok tava), közel a Hold egyenlítőjéhez. A rover kb. 30 napig üzemelne a Hold felszínén, ezalatt számtalan tudományos mérést végezne, és 1000 fényképet készítene a felszínről.

A Rasid modellje Dubajban. Kép forrása: Siasat Daily

A rover prototípusának tesztelése. Kép forrása: MBRSC

A rover teszteléséről itt, a bejelentésről pedig ebben a cikkben írtunk már.

Források: The National News/Sarwat Nasir

Dark mode powered by Night Eye