Hamarosan elkezdik összeszerelni az arab holdjárót

Kapcsolódó

Műszaki problémák adódtak az elsőként felbocsátott Starlink v2 műholdaknál

Elon Musk is elismerte, hogy gondok akadtak az újgenerációs...

8 napon belül a második sikeres küldetést hajtotta végre a Rocket Lab

Ezzel korábbi 15 napos házon belüli rekordjukat adták át...

A nap képe #1054 – Crew-5 éjszakai hazatérés

A SpaceX Endurance névre hallgató Crew Dragon űrhajója ereszkedés...

A Virgin Orbit egy kis csapattal visszatér a munkába

A kényszerpihenő megszakítása persze továbbra sem jelenti azt, hogy...

Titkos katonai műhold indult Pleszeckből

A megbízó ezúttal is az Orosz Védelmi Minisztérium volt. Az...

A Mohammed Bin Rasid Űrközpont (MBRSC) szakemberei hamarosan megkezdhetik a Rasid nevű rover repülő példányának összeszerelését – adta hírül egy közel-keleti hírportál. A holdjáró valós méretű makettjét a nemrég Dubajban megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC 2021 Dubai) mutatták be. A Rasid a japán ispace cég Hakuto-R nevű leszállóegységén fog utazni a Holdig, ahonnan majd saját erőből fog legördülni a felszínre. A japán leszállóegység fejlesztése párhuzamosan zajlik a Rasiddal, és a nyilatkozatok szerint mindkét program jól halad, és várhatóan tartják a 2022-es céldátumot.

Az Egyesült Arab Emírségeknek áprilisig kell leszállítania a Rasid rovert Japánba, ahol azt az ispace mérnökei integrálják majd a Hakuto-R leszállóegységgel. A holdjáró végső példányának összeszerelését várhatóan december közepén kezdhetik meg.

Jelenleg több magáncég is versenyben van, hogy elnyerjék az első sikeres robotikus holdraszállás elsőbbségét. Ehhez eddig a legközelebb az izraeli SpaceIL jutott, akik 2019-ben próbálkoztak meg a Beresit leszállóegységgel, azonban egy hajtóműhiba miatt az becsapódott a felszínbe, és darabokra törött. Az amerikai Astrobotic cég Peregrine leszállóegységének idén kellett volna elstartolnia a United Launch Alliance (ULA) Vulcan rakétájával, de mind a rakomány, mind a rakéta jelentős késésben van technikai okok miatt.

Az MBRSC szakemberei már egy második holdszondán is dolgoznak, ami arra az esetre van, ha valami probléma lépne fel a Rasiddal, képes lesz megismételnie az eredeti küldetését. Az Emírségek kormánya 2024-ig adott határidőt az űrközpontnak egy szondás holdraszállás lebonyolítására, de az ispace segítségével ezt már jövőre is el tudják végezni, remélhetőleg sikeresen. 2019-ben sajnos nem csak a Beresit járt pórul: az indiai Csandraján-2 küldetés Vikram leszállóegysége és Pragyan rovere is darabokban végezte a Hold déli pólusán. A Hakuto-R kijelölt leszállási pontja a Lacus Somniorum (Álmok tava), közel a Hold egyenlítőjéhez. A rover kb. 30 napig üzemelne a Hold felszínén, ezalatt számtalan tudományos mérést végezne, és 1000 fényképet készítene a felszínről.

A Rasid modellje Dubajban. Kép forrása: Siasat Daily

A rover prototípusának tesztelése. Kép forrása: MBRSC

A rover teszteléséről itt, a bejelentésről pedig ebben a cikkben írtunk már.

Források: The National News/Sarwat Nasir

Dark mode powered by Night Eye